News

Se introduc teste non-invazive pe bază de salivă în școli? Anunțul ministrului Cîmpeanu

29.04.2021 | 15:24
Se introduc teste noninvazive pe baza de saliva in scoli Anuntul ministrului Cimpeanu
ADVERTISEMENT

Se introduc teste non-invazive pe bază de salivă în școli după reluare cursurilor în luna mari? Iată o întrebare la care ministrul Sorin Cîmpeanu a oferit un răspuns extrem de clar.

În ciuda dorinței oficialului Guvernului ca elevii să fie testați cu astfel de mijloace, se pare că procedurile medicale sunt extrem de greoaie și s-a renunțat la inițiativă.

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu a spus că Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică (INSP) au considerat că aceste teste rapide nu pot fi luate în calculul ratei de incidență și trebuie dublate de celelalte tipuri de teste.

Se introduc teste non-invazive pe bază de salivă în școli? Decizia autorităților

Oferind exemplul Italiei, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara în urmă cu câteva zile că varianta testelor de salivă în şcoli va fi luată în calcul după revenirea în școli a elevilor.

ADVERTISEMENT

Între timp, dorința acestuia a eșuat în a se îndeplini. Se pare că ​elevii nu vor putea fi testați cu teste non-invazive cu salivă la școală, a anunțat chiar Cîmpeanu.

Argumentele venite la solicitarea Ministerului Educației din partea Ministerului Sănătății și al Institutului de Sănătate Publică (INSP) au fost că acestea nu pot fi luate în calculul ratei de incidență și trebuie dublate de celelalte tipuri de teste, care sunt recunoscute.

ADVERTISEMENT

”După ce mi-a răspuns Ministerul Sănătății argumentat, nu vor fi (n.r. teste cu salivă în școli)”, a răspuns ministrul Educației pentru Hotnews.ro.

”Atunci când mi-au spus că nu pot fi luate în calculul ratei de incidență, am înțeles că este într-adevăr o problemă la nivel de sistem”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu a explicat anterior că argumentele venite de la Ministerul Sănătății au fost că ”testele non-invazive ar fi trebuit să fie dublate de teste antigen rapide, apoi de teste RT PCR”.

Sorin Cîmpeanu, un aprig susținător al testării elevilor

Vinerea trecută, oficialul Guvernului susținea că este extrem de important ca elevii să fie testați în școli și dădea Italia ca exemplu. Speranțele sale s-au năruit însă între timp.

”Propunerea testării rapide non-invazive a fost făcută la nivelul interministerial. Este important ca elevii să fie testați. Oferă o imagine corectă din punct de vedere sanitar. Italia și multe state europene le folosesc. Sunt convins că INSP va lua în calcul utilizarea acestor teste.

Ministerul Educației va înainta aceste propuneri către Ministerul Sănătății. Ar trebui ca săptămâna viitoare să avem un răspuns”, a spus ministrul Educației, pe 23 aprilie.

ADVERTISEMENT