News

Se lansează programul „Casa Eficientă Energetic” Cum poți primi 15.000 de euro

15.09.2020 | 14:17
Se lanseaza programul Casa Eficienta Energetic Cum poti primi 15000 de euro
ADVERTISEMENT

Guvernul lansează astăzi „Casa Eficientă Energetic”, un program gândit cu scopul de a-i convinge pe cetățeni să reducă semnificativ atât consumul de energie electrică din locuințe, cât și emisiile de gaze cu efect de seră.

Pentru ediția din acest an a fost alocat un buget de 430 de milioane de lei destinat celor peste 9.000 de proprietari care va dori să se înscrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, fiecărui beneficiar i se va acorda o primă în valoare de 15.000 de euro pentru a spori eficiența energetică în locuinţele unifamiliale existente situate într-un imobil-construcţie având regim de înălţime de cel mult trei nivele și implicit pentru a utiliza energia electrică din surse regenerabile.

Programul „Casa Eficientă Energetic”, lansat oficial. Primești 15.000 de euro dacă te înscrii

Casa Eficientă Energetic este unul din programele la care ţin foarte mult şi care va ajuta foarte mult şi populaţia, şi economia, şi mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş.

ADVERTISEMENT

Se ştie că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Documentele de care ai nevoie pentru înscrierea în acest program

În ceea ce privește cheltuielile eligibile ale Programului “Casa Eficientă Energetic”, acestea vizează instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente și a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi, precum şi conducte noi.

ADVERTISEMENT

Pentru ca proiectul să fie eligibil este nevoie de o creștere a eficienței energetice a locuinței cu cel puţin o clasă energetică, după implementare. Cererea pentru prima energetică se depune online, alături de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei vizate pentru lucrare.

Ulterior, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 15 de zile pentru a depune dosarul investiţiei. De îndată ce acesta este aprobat, pot începe lucrările, iar la  final ( termenul maxim prevăzut este de 18 luni) Administrația Fondului pentru Mediu decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei.

ADVERTISEMENT

Finanţarea nerambursabilă se acordă pentru creşterea cu cel puţin a unei clase energetice faţă de nivelul prezentat în cererea de finanţare, precum şi în funcţie de încadrarea tuturor indicatorilor în pragurile de finanţare descrise mai jos, fără a depăşi 60% din costul total de investiţie pentru implementarea măsurilor de creştere a performanţei energetice a clădirii”, se arată în Ghidul programului.

ADVERTISEMENT
Tags: