News

Se lansează proiectul ”Vinerea Verde”. Politicienii vor să dea un exemplu. Cu ce se va deplasa Dan Barna

12.03.2021 | 07:40
Se lanseaza proiectul Vinerea Verde Politicienii vor sa dea un exemplu Cu ce se va deplasa Dan Barna
ADVERTISEMENT

Mai mulți politicieni, printre care și Dan Barna, vor să dea un exemplu la startul proiectului ”Vinerea Verde – Stop! Azi mașina stă pe loc”. Campania încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon, informează un comunicat al MMPS.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) lansează această iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe.

ADVERTISEMENT

“Vinerea Verde” îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajați să renunţe pentru o zi la autoturismul personal și să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun.

Politicienii vor să dea un exemplu pentru ”Vinerea Verde”. Dan Barna, opțiune neașteptată

Aglomerație infernală în prima zi de școală, în jurul unităților de învățământ. Aglomerație
Sursa foto – facebook

Politicienii sunt hotărâți să dea un exemplu la startul proiectului ”Vinerea Verde”. Astfel, ministrul Mediului va veni vineri la serviciu cu metroul, pe ruta Piaţa Romană – Piaţa Unirii.

ADVERTISEMENT

La rândul lor, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cel al Energiei, Virgil Popescu, vor merge vineri la birou cu maşini electrice, conform Adevărul.

Dan Barna este și el dedicat acestui proiect și a declarat că s-ar putea să se deplaseze astăzi cu o trotinetă. ”Încă nu m-am decis dacă vin pe jos sau vin cu trotineta. E o decizie pe care o voi lua dimineață. Oricum, nu voi veni cu mașina”, a declarat vicepremierul.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a menționat, de asemenea, că se va deplasa pe jos, iar dacă ninge își va lua o ”geacă”.

”Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament.” Ce spune ministrul Barna Tanczos?

Foto: Facebook

“Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România ‘Vinerea Verde’, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun.

ADVERTISEMENT

Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o iniţiativă care încearcă să schimbe mentalităţi”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Totodată, acest proiect este o invitaţie la mişcare, atât pentru angajaţii MMAP şi angajaţii instituţiilor publice din subordine, dar şi pentru cei din mediul privat.

Se lansează proiectul ”Vinerea Verde-Stop! Azi mașina stă pe loc”

Foto: Facebook

“Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică.

Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a spus Barna Tanczos.

În plus, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are în plan şi un program dedicat care prevede parcări pentru biciclete şi infrastructură de alimentare a maşinilor electrice pentru angajaţii acestor instituţii.

ADVERTISEMENT