Antropologul, invitat în ediția de joi a emisiunii realizate de Mihai Tatulici la FANATIK.RO, a analizat campania electorală în curs dar și climatul și clasa politică din România.
Alex Dincovici este de părere că fenomenul mitei, nu doar cel al mitei electorale, este unul generalizat atât la stat, cât și la privat, dar, mai spune el, este vorba despre un proces foarte uman.
“Cred că există mită peste tot sub o formă sau alta. Cred că avem tendința să o vedem mai mult la stat decât în privat, dar cred că există în ambele locuri. Și e la fel de dăunătoare ca practică, doar că, dincoace, dacă e privat parcă nu interesează pe nimeni. La stat avem discursul că sunt banii noștri.
Dar, pe de altă parte, cred că e ceva foarte uman în ce se întâmplă în spatele acestui proces de mită, care poate să ia foarte multe forme.
Când ne gândim la mita electorală avem gălețile, pungi de zahăr, ulei și așa mai departe, dar putem să avem și asfaltarea unor străzi înainte de campanie, care practic nu e mită, dar e un fel de.
În fond, cred că societatea funcționează, și asta e o premisă antropologică, pe un sistem de dar contra dar, de reciprocitate. Economia dintre oameni, modul în care relaționăm e bazat pe asta. Dacă cineva mă ajută la un moment dat, dacă o să pot să-l ajut cumva, o s-o fac și eu”, a explicat antropologul.
Acesta a explicat și momentul în care acest proces al mitei devine dăunător. Atunci când se ajunge la situația în care nimeni nu mai face nimic, dacă nu are nimic de câștigat.
“Ce se întâmplă în schimb, de multe ori, ce cred că vedem când vorbim despre mită este că nimeni nu mai face nimic decât dacă îi iese ceva.
Și asta este cred că problema cea mai mare pe care o vedem în politică, în administrație locală și în multe locuri în continuare.
Este că tot ce e pe lângă, care ar trebui să conteze, nu mai are niciun fel de importanță. Dacă mie nu-mi iese nimic, nu mai facem nimic. Nu contează că e bine pentru țară, că scrie în fișa postului, că e bine pentru mine pe alte planuri, dacă nu câștig ceva concret. (…)
Mita devine o problemă în momentul în care sunt anumite lucruri condiționate de acțiuni de genul acesta. Asta clar nu ar trebui să se întâmple pentru că până la urmă eu cred că ar trebui să existe o vocație și pentru politică”, a mai declarat Alex Dincovici la TATULICI la FANATIK.