News

Se mai închid școlile? Explicațiile ministrului Rafila despre valul ”serios” de gripă care urmează

După mai bine de doi ani școlari în care cursurile s-au făcut mai mult online, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ”suflă și-n iaurt”.
10.09.2022 | 18:20
Se mai inchid scolile Explicatiile ministrului Rafila despre valul serios de gripa care urmeaza
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila spune că a luat deja măsurile necesare pentru întâmpinarea noului val de gripă / Foto: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

După o primă săptămână din noul an școlar în care nu s-a înregistrat o creștere masivă a numărului de infectări cu noul coronavirus, situația s-ar putea schimba în perioada următoare.

Alexandru Rafila: ”Am elaborat un plan”

Nu doar COVID-19 reprezintă o problemă ci noul val de gripă, despre care ministrul Rafila spune că va fi unul ”serios”. Oficialul a declarat, vineri, că speră ca școlile să nu fie închise și că măsurile transmise către unitățile școlare sunt ”universale” și previn atât gripa cât și COVID-19.

ADVERTISEMENT

 „La începutul acestui an am elaborat un plan pe care l-am trimis Ministerului Educației. A fost bine primit, a fost distribuit inspectoratelor școlare, directorilor de unități de învățământ.

Sunt câteva lucruri simple pe care le avem cu toții la îndemână, inclusiv a ne proteja cât mai bine copiii, pentru că asta este cel mai important”, a spus Rafila, citat de Mediafax.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății: ”Am schimbat abordarea”

Alexandru Rafila e de părere că sezonul gripal ar putea fi ”mai serios în acest an” însă de părere că experiența ultimilor ani, din timpul pandemiei de COVID-19, vor ajuta autoritățile să țină școlile deschise.

”În anul 2022 practic, în ciuda valurilor pandemice, școlile nu au fost închise, pentru că abordarea a fost legată nu de numărul de cazuri, de incidența dintr-o anumită localitate, ci de sistemul medical de capacitatea de a primi persoane infectate.

ADVERTISEMENT

Am dezvoltat în paralel serviciile ambulatorii ca să putem să scădem presiunea pe spitale”, a mai dezvăluit Alexandru Rafila pentru sursa citată.

Aerisrea claselor, esențială pentru sănătatea elevilor

Ministrul Sănătății a explicat, în urmă cu câteva săptămâni, că aerisirea claselor și igiena grupurilor sanitare reprezintă cele mai importante elemente pentru sănătatea elevilor. El a declarat că nu este adeptul întreruperii cursurilor în toată țara, în cazul în care numărul de infectări vor crește.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să acționezi chirurgical, dacă se poate spune așa, oprești școala, oprești transmiterea, două-trei săptămâni după care reiei cursurile, și nu în toată țara, ci strict într-un județ unde ai un număr mare de cazuri în spital”, a mai explicat Rafila, întrebat despre o posibilă creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT