News

Se mai pot schimba contractele la energie electrică după 1 iulie? Anunţ important pentru consumatori

FANATIK vă spune dacă se mai pot schimba contractele la energie electrică după 1 iulie. Anunț important pentru consumatori
29.06.2021 | 16:00
Se mai pot schimba contractele la energie electrica dupa 1 iulie Anunt important pentru consumatori
ADVERTISEMENT

Președintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a explicat că oamenii își pot schimba oricând contractele sau furnizorii de energie electrică. Ion Lungu a subliniat că 1 iulie nu este un termen limită.

Acesta a precizat că este, totuși, un moment important. Totodată, reprezentantul AFFER a spus care sunt motivele care au dus la creșterea prețurilor.

ADVERTISEMENT

Se mai pot schimba contractele la energie electrică după 1 iulie? Anunţ important pentru consumatori

„1 iulie este un moment important, pentru că se termină o abordare în care furnizorii din propria iniţiativă şi la sugestia autorităţilor au decis să ofere discount consumatorilor care nu optaseră pentru schimbarea furnizorului sau tipului de contract. Însă 1 iulie nu este sfârşitul lunii,” a precizat Ion Lungu, președintele AFEER, potrivit Agerpres.

„Oamenii îşi pot schimba oricând contractele la energie şi furnizorii şi cel mai important este să ştie că nu rămâne nimeni fără energie, va fi continuitate în alimentare”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Preţurile de pe piaţa de energie din România sunt în creştere. Acest lucru este valabil pentru toate mărfurile care depind de preţul energiei, la fel ca în restul pieţelor de electricitate din Europa.

Așadar, pe Piaţa pentru Ziua Următoare, preţul în iunie 2021 a fost cu 141% mai mare, 289 lei pe MWh,  decât cel din aceeași lună a anului trecut, 20 lei pe MWh. Pentru întreg anul următor, cotațiile din luna iunie la energie electrică din contracte sunt de 360 de lei pe MWh, 73 de euro, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi lună a anului 2020, moment în care era 253 lei pe MWh, 52 euro.

ADVERTISEMENT

„Preţul energiei este mare acum în primul rând din cauza preţurilor certificatelor de emisii, care au ajuns la 55 de euro, faţă de 25 de euro anul trecut. De ce contează? Pentru că, dacă astăzi preţul certificatului este 55 de euro, preţul energiei pleacă de la acest nivel, nu mai pleacă de la zero, iar tranzacţiile se fac la preţul marginal. Adică şi Hidroelectrica va vinde energie tot la preţul acesta, nu la altul mai mic, pentru că acesta este preţul pieţei,” a mai spus Lungu.

Ce oferte sunt pe piață

Cea mai ieftină ofertă de pe piața de energie din România  este de 246 lei pe MWh, în iunie. Față de cea mai ieftină ofertă din aceeași lună a anului trecut, prețul este în scădere cu 1%.

ADVERTISEMENT

Cea mai scumpă ofertă este de 370 de lei pe MWh, egală cu cea înregistrată în luna iunie a anului trecut. „Unii au spus că vinovaţi pentru creşterea preţurilor sunt furnizorii, eu vreau să discutăm şi suntem foarte deschişi să arătăm că de fapt e o conjunctură de piaţă care se manifestă în toată Europa, cel puţin în zona noastră,” a transmis Lungu.

„De fapt liberalizarea de la 1 ianuarie 2021 este o reliberalizare, însă acum doi ani lucrurile s-au întâmplat bine, pentru că exista o tendinţă de scădere a preţurilor. Acum fiind tendinţă de creştere şi pe fondul celebrei ordonanţe 114, nu au fost aşa simple. În plus, anul trecut au fost şi foarte multe evenimente, iar lumea nu prea a fost interesată de liberalizare. De la 1 ianuarie lucrurile s-au inflamat puţin şi oarecum subiectiv,” a adăugat.

Acesta a mai precizat că cei care nu vor schimba contractul până la 1 iulie vor fi trecuți în serviciul universal. Prețurile vor fi anunțate de ANRE la începutul lunii viitoare.

Reprezentantul AFEER le-a recomandat oamenilor să fie atenți la clauzele contractuale. El a explicat că oamenii sunt, în procent de 99%, interesați de preț, iar dacă acesta este prea mic, riscurile ar putea să fie mai mari.

ADVERTISEMENT