News

Se majorează vârsta de pensionare? Reacție fermă a ministrului Muncii, Marius Budăi

Vor munci mai mult românii? Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat despre majorarea vârstei de pensionare. Acesta a amintit că speranța de viață sănătoasă este de doar 59 de ani.
30.01.2022 | 14:45
Se majoreaza varsta de pensionare Reactie ferma a ministrului Muncii Marius Budai
ADVERTISEMENT

Vor ieși mai târziu românii la pensie? Marius Budăi a explicat ce se va întâmpla în mandatul său. În prezent, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi.

Într-un interviu acordat site-ului Bugetul.ro, ministrul Muncii a explicat că în mandatul său nu va crește vârsta de pensionare pentru angajații din România.

ADVERTISEMENT

”Aș vrea să vă prezint și argumentele prin care să-mi susțin această afirmație. Eu cred că în România trebuie să ne preocupăm mai întâi, înainte de a crește vârsta de pensionare, de a crește speranța de viață a cetățenilor români, de a crește speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români”, a precizat Marius Budăi.

Marius Budăi nu vrea să crească vărsta de pensionare. ”Deja cetățenii români lucrează 5 ani în plus față de speranța de viață sănătoasă”

În România, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi.

ADVERTISEMENT

În acest moment, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Ministrul Muncii nu este de acord cu creșterea vârstei de pensioare la 70 de ani. Acesta amintește faptul că speranța de viață sănătoasă este de doar 59 de ani.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi consideră co românii deja ”lucrează 5 ani în plus față de speranța viață sănătoasă”.

Marius Budăi: ”Noi trebuie să ne ocupăm de viața cetățenilor români”

”Nu poate fi vorba de o creștere a vârstei de pensionare la 70 de ani. Vă spun și de ce: în România speranța de viață, pentru un bărbat, este de 70 de ani și șase luni.

ADVERTISEMENT

Este imposibil să pui pe cineva să contribuie într-un sistem 50 de ani și să-i dai pensie șase luni. Nu se poate așa ceva. Speranța de viață sănătoasă este și mai mică: de 59-60 de ani.

Deja cetățenii români lucrează 5 ani în plus față de speranța de viață sănătoasă. Deci, nu poți să pui carul înaintea boilor.

Noi trebuie să ne ocupăm de viața cetățenilor români, de a le crește speranța de viață sănătoasă”, a explicat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT