News

Se măresc pensiile și alocațiile, dar nu cum era stabilit inițial. Anunţul ministrului Dan Vîlceanu

În contextul creșterilor semnificative ale facturilor românilor, ministrul Finanțelor a anunțat că pensiile și alocațiile se vor mări, dar nu la nivelul așteptat de populație.
23.10.2021 | 13:04
Se maresc pensiile si alocatiile dar nu cum era stabilit initial Anuntul ministrului Dan Vilceanu
ADVERTISEMENT

Încă ministru al Finanțelor, până la validarea guvernului condus de Nicolae Ciucă, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, Dan Vîlceanu a făcut un anunț mult așteptat de majoritatea românilor, cu privire la mărirea pensiilor și alocațiilor.

Într-un interviu acordat postului Antena 3, demnitarul a confirmat că de anul viitor vor crește și pensiile, și alocațiile, dar cu un total sensibil mai mic decât calendarul anunțat anterior.

ADVERTISEMENT

”Cred că va fi o creștere a pensiilor de la 1 ianuarie, undeva la 6%. Oricum, un lucru este cert: pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2022”, a declarat Dan Vîlceanu pentru sursa citată.

Pensiile cresc, dar în ritmul autorităților

Chestionat și referitor la posibilitatea creșterii procentului anunțat, ministrul Finanțelor s-a exprimat precaut. ”Rămâne de văzut, suntem într-o procedură de reducere a deficitului”, a spus Vîlceanu, care crede într-o mărire a procentului doar în cazul în care se va apela la rezerva bugetară.

ADVERTISEMENT

În privința alocațiilor, și aici oficialul guvernamental a promis o creștere de 20% începând cu 1 ianuarie 2022, departe însă de calendarul stabilit de guvernele anterioare.

”Există un calendar din punct de vedere al alocațiilor și ne vom ține de el. Nu aș vrea să intru în calcule suplimentare. Cred că alocația de la 1 ianuarie 2022 va fi în jur de 486 de lei pentru copiii sub 2 ani și cu grad de handicap și de 234 sau 243 de lei de pentru copiii mai mari de 2 ani”, a informat ministrul Dan Vîlceanu.

ADVERTISEMENT

O etapă de mărire a alocațiilor a fost ”uitată” de guvern

Procentul amintit este mult mai mic dacă ne raportăm  la faptul că legea în vigoare stabilise ca de la 1 iulie 2021 alocațiile să fie mărite cu 20%, iar de la 1 ianuarie 2022 să intre în vigoare o altă mărire, tot de 20%.

Potrivit răspunsurilor oferite de Dan Vîlceanu, sunt toate șansele ca mărirea ce trebuia făcută în iulie 2021 să nu mai fie prinsă în noul calendar al creșterii alocațiilor, pe motiv de criză bugetară.

ADVERTISEMENT

”Această sumă este în vigoare, nu există o altă calendarizare decât cea făcută deja. În legislația în vigoare există o singură majorare, cea de la 1 ianuarie”, a conchis Vîlceanu, care a declarat și că salariile demnitarilor nu vor crește în perioada imediat următoare.

Raluca Turcan: ”Sistemul de pensii este mult prea afectat”

La începutul lunii octombrie, Raluca Turcan, ministrul Muncii, venise și ea cu amănunte despre modalitatea de mărire a pensiilor pentru anul 2022.

”Avem discuţii cu privire la modul cum vor evolua pensiile începând cu anul viitor, însă ca ministru al Muncii am responsabilitatea ca orice majorare legată de pensii să fie anunţată atunci când ea este deja decisă. Nu voi susţine niciodată speculaţii la un procent sau altul legat de majorarea pensiilor”, declara Turcan.

”Sistemul de pensii este mult prea afectat şi situaţia pensionarilor în România, la nivelul celor aproximativ 5 milioane de pensionari, este în mare parte dramatică. Dacă ne uităm la nivelul pensiei medii de 1.500 de lei în sistemul public de pensii, realitatea este dramatică. Aşadar vom anunţa cu cât vom indexa pensiile la începutul anului viitor”, informa atunci Raluca Turcan, la finalul ședinței de guvern.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”