Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi o lege care modifică actele de căsătorie civilă, dar și numărul de prenume pentru copii. De altfel, plastifierea certificatelor va aduce în mod automat la anularea lor.
Concret, actul normativ semnat de președinte este o completare a Legii nr. 119/1996, care se referă la documentele de stare civilă. Drept urmare, schimbarea, plastifierea sau completarea fără drept a actelor de căsătorie, dar și a celor de naștere sau deces, va rezulta cu anularea lor.
”Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule. Nulitatea se constată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul D.E.P.A.B.D. sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României.
Cererile privind procurarea și eliberarea certificatelor de stare civilă/extraselor multilingve ale cetățenilor străini ale căror acte și fapte de stare civilă s-au produs și s-au înregistrat în România, adresate misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale acestor țări, acreditate în România, precum și ale cetățenilor români aflați în străinătate, adresate misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României sau Ministerului Afacerilor Interne, sunt soluționate de către D.E.P.A.B.D”, prevede actul normativ promulgat de Klaus Iohannis, scrie Antena 3.
În ceea ce privește prenumele copiilor, părinții nu le pot da mai mult de trei.
”Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte. Dacă părinții nu au nume de familie comun sau există neconcordanță între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al nașterii și declarația verbală a declarantului ori prenumele este format din mai mult de trei cuvinte, întocmirea actului de naștere se face pe baza declarației scrise și semnate de ambii părinți, din care să rezulte numele de familie și prenumele copilului.
În lipsa acordului părinților cu privire la numele de familie, instanța de tutelă hotărăște și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, primăriei unității administrativ-teritoriale care a înregistrat actul de naștere”, mai este menționat în actul normativ.
În proiectul legislativ apar și condițiile de elibrare a actelor de căsătorie civilă. De exemplu ”înregistrarea actelor și faptelor de stare civilă și înscrierea mențiunilor se fac la cerere, pe baza declarației solicitantului, sau din oficiu, în condițiile prevăzute de prezenta lege”. Toate detaliile care includ regulile de eliberare se pot găsi AICI