ADVERTISEMENT
News

Se modifică dosarul electronic de sănătate. Anunț oficial de la CNAS

Autor: Alexandru Năstase | 07.09.2020 | 15:20
Se modifică dosarul electronic de sănătate. Anunț oficial de la CNAS
Vom avea un nou sistem electronic de sănătate. Sursa foto - hepta.ro

Se modifică dosarul electronic de sănătate. Vă readucem aminte că, deși, acesta este obligatoriu pentru toți românii de aproape patru ani, lucrurile se desfășoară mai degrabă la nivel teoretic.

ADVERTISEMENT

Pentru că, din păcate, practic, acesta este nefuncțional. Acum va suferi o serie de modificări, conform unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit documentului, pacienții vor putea solicita și obține copii ale datelor ce-i privesc și vor putea refuza utilizarea dosarului electronic de sănătate (DES).

ADVERTISEMENT

Se modifică dosarul electronic de sănătate

Mai mult de atât, aceștia nu vor mai fi obligați să prezinte documente justificative pentru introducerea unor informații medicale, ba chiar vor putea completa singuri anumite date din DES.

De altfel, schimbările vizează în mod evident felul în care vor fi organizate sau actualizate informațiile medicale. Și felul în care sunt prelucrate datele pacienților se schimbă.

ADVERTISEMENT

Concret, „portalul DES va asigura o interfaţă prin care aplicaţiile informatice ale furnizorilor de servicii medicale (…) să poată prelua automat informaţiile medicale privitoare la pacient, necesare furnizării serviciului medical către acesta, fără a mai fi nevoie ca acele informaţii să fie reintroduse de pe documente justificative pe care pacientul este obligat să le prezinte”.

Interesant este că acum vor exista și operațiuni disponibile pacienților. Aceștia vor putea să obțină o copie a datelor, dar își vor exprima și refuzul de a utiliza dosarul electronic de sănătate. De asemenea, vor avea exprimarea opțiunii de a reveni asupra deciziei de refuz a utilizării dosarului electronic de sănătate.

ADVERTISEMENT

Fiecare persoană va putea acorda sau retrage dreptul de acces al medicilor la propriul dosar electronic de sănătate sau la dosarele persoanelor pe care le reprezintă legal.

De remarcat și că o pacientă va putea adăuga date şi informaţii medicale în dosarul electronic de sănătate propriu sau al persoanelor pe care le reprezintă legal, însă doar în modulul „Antecedente declarate de pacient”.

ADVERTISEMENT

Documentul stabilește că datele și informațiile medicale din dosarul electronic de sănătate nu vor mai fi organizate pe module. În prezent, DES conține cinci module, și anume: Sumar de urgență, Istoric medical, Antecedente declarate de pacient, Documente medicale și Date personale.

Vă readucem aminte că dosarul electronic de sănătate conține „date și informații clinice, biologice, diagnostice și terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vieții pacienților”

ADVERTISEMENT

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!