News

Se modifică programul serviciilor de pașapoarte. Ce recomandă autoritățile pentru evitarea aglomerației

Programul serviciilor de pașapoarte va suferi modificări, începând de vineri, 1 aprilie, anunță Ministerul Afacerilor Interne. Instituția are și câteva recomandări pentru evitarea aglomerației.
01.04.2022 | 19:02
Se modifica programul serviciilor de pasapoarte Ce recomanda autoritatile pentru evitarea aglomeratiei
Programul serviciului de pașapoarte va suferi modificări. Sursa foto: Facebook Direcția Generală de Pașapoarte
ADVERTISEMENT

Anunț important de la Ministerul Afacerilor Interne pentru românii care doresc să meargă, în zilele ce urmează, la Direcțiile Generale de Pașapoarte. Programul se va modifica, începând de vineri, 1 aprilie, în toate regiunile țării.

Se modifică programul de la Direcțiile de Pașapoarte. Oamenii legii recomandă verificarea lui în prealabil

Drept urmare, oamenii legii recomandă românilor, înainte de a pleca la drum către serviciile de pașapoarte, să le verifice programul în online. De altfel, toți cei interesați de eliberarea unui astfel de document de călătorie trebuie să știe că se pot prezenta la oricare sediu din țară, nu doar la cel local.

ADVERTISEMENT

” (…) Astfel, pentru obținerea informațiilor detaliate cu privire la programul de lucru cu publicul stabilit la nivelul instituțiilor prefectului pentru fiecare serviciu public comunitar de pașapoarte, atât pentru zilele din cursul săptămânii, cât și din week-end, recomandăm acestora să acceseze doar site-ul oficial al Direcţiei Generale de Paşapoarte (www.pasapoarte.mai.gov.ro, secţiunea “Servicii Publice Comunitare de Pașapoarte” – aflată pe pagina inițială), respectiv site-urile oficiale ale instituţiilor prefectului.

Pentru a efectua o programare online trebuie urmate etapele aferente, așa cum sunt descrise pe site-ul https://www.epasapoarte.ro rubrica INSTRUCȚIUNI, iar finalizarea programării se realizează prin selectarea câmpului REZERVĂ, care va transmite la adresa de email indicată un mesaj de confirmare a programării. Neconfirmarea programării în termen de două ore duce la anularea acesteia”, anunță MAI, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Românii care nu doresc să mai stea la coadă pot primi acasă pașaportul

Printre toate acestea, reprezentanții MAI recomandă oamenilor, pentru evitarea aglomerației, să depună o cerere pentru obținerea pașaportului, simplu sau temporar, pe site-ul www.epasapoarte.ro. De asemenea, MAI informează că se pot face cereri și pentru a primi acasă actul de identitate, prin curier, dar contracost.

”În scopul evitării supraaglomerării la sediile serviciilor publice comunitare de pașapoarte și pentru eliminarea timpilor de așteptare la ghișee, recomandăm cetățenilor să opteze, în momentul depunerii cererilor de pașapoarte, pentru transmiterea pașaportului simplu electronic la adresa de domiciliu/reședință din țară, prin intermediul PrioriPost, serviciul de curierat rapid al Poștei Române (tariful perceput pentru acest serviciu este de 11,30 lei cu TVA inclus, iar plata se realizează la momentul livrării documentului de călătorie)”, a mai notat MAI.

ADVERTISEMENT

De ce acte este nevoie pentru eliberarea pașaportului și ce taxă trebuie achitată

Pentru a obține un pașaport, este nevoie de prezentarea mai multor acte personale, precum:

  • Pașaportul mai vechi, dacă există,
  • Buletinul sau, după caz, cel provizoriu, dar însoțit de certificatul de naștere,
  • Documentul care atestă plata pentru eliberarea pașaportului.

Mai exact, un pașaport simplu electronic costă 258 lei, pentru persoanele care au împlinită vârsta de 12 ani. În schimb, persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani, trebuie să achite 234 lei.

ADVERTISEMENT

Totodată, pe site-ul https://epasapoarte.ro/verifica/ se poate verifica statusul pașaportului pe care l-ai solicitat.

ADVERTISEMENT