News

Se modifică vârsta până la care se acordă concediu medical părintelui pentru îngrijirea copilului bolnav

Parlamentarii modifică vârsta până la care se acordă concediu medical părintelui pentru îngrijirea copilului bolnav. Acesta va fi extinsă până la 12 ani.
23.05.2023 | 14:45
Se modifica varsta pana la care se acorda concediu medical parintelui pentru ingrijirea copilului bolnav
Concediu extins pentru îngrijirea copilului bolnav. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Marți, Camera Deputaților a aprobat în unanimitate proiectul de lege care extinde dreptul asiguraților la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav, de la limita actuală de șapte ani până la vârsta de 12 ani. Inițiativa legislativă merge la președintele țării, Klaus Iohannis, la promulgare.

Concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav de până la 12 ani

Potrivit legii adoptate, la articolul 26 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

ADVERTISEMENT

„(1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”.

Salariații care îngrijesc un bolnav de cancer beneficiază de indemnizație și concediu

Șeful statului a promulgat, în aprilie, un proiect legislativ care permite persoanelor asigurate să beneficieze de indemnizație și concediu în cazul îngrijirii unui bolnav de cancer. Prin această lege, au fost făcute modificări Ordonanței de urgență a Guvernului 158/2005 referitoare la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Astfel, persoanele asigurate care îngrijesc un bolnav de cancer pot primi o indemnizație de la stat și pot beneficia de zile libere conform decretului emis.

ADVERTISEMENT

Pentru a fi eligibil, asiguratul trebuie să aibă vârsta de peste 18 ani și să însoțească pacientul la tratamentele prescrise de medic sau la operații. Conform noilor prevederi, bolnavul de cancer poate oferi acordul pentru însoțirea sa de către o singură persoană. Durata pentru care asiguratul care are grijă de bolnavul de cancer poate primi indemnizație și concediu este de 45 de zile pe an, conform dispozițiilor legii.

Această lege vine în sprijinul persoanelor care se ocupă de îngrijirea bolnavilor de cancer, oferindu-le un sprijin financiar și flexibilitate în ceea ce privește timpul acordat acestei responsabilități. Prin promulgarea acestei legi, se recunoaște importanța și necesitatea susținerii celor care își dedică timpul și eforturile pentru a îngriji persoanele aflate în lupta cu cancerul.

ADVERTISEMENT

„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.

Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament.

ADVERTISEMENT

Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient”, se arată în textul legii respective.

 

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Imposibil de recunoscut pe străzile din America și interzis 6 luni în fotbalul...
Imposibil de recunoscut pe străzile din America și interzis 6 luni în fotbalul din România, a revenit în țară și la vechiul look
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare
Cum arată Modelul A, mașina zburătoare "scoasă din romanele SF" a companiei Alef Aeronautics
Procesul crimei din Grădina Botanică din Craiova. Ucigașul lui Melis este față-n față...
Procesul crimei din Grădina Botanică din Craiova. Ucigașul lui Melis este față-n față cu băiatul care a supraviețuit atacului
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
𝐄𝐗𝐂𝐋𝐔𝐒𝐈𝐕 | Am aflat cine este printre ispitele de Insula Iubirii sezonul 8...
𝐄𝐗𝐂𝐋𝐔𝐒𝐈𝐕 | Am aflat cine este printre ispitele de Insula Iubirii sezonul 8 😮 Nimeni nu se astepta sa revina dupa ce s-a intamplat sezonul trecut
Elon Musk ar putea distruge Gmail. Sfârșitul se apropie
Elon Musk ar putea distruge Gmail. Sfârșitul se apropie
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care...
În ce condiții ar lansa Putin arsenalul nuclear rusesc? Dosare militare secrete care explică principiile utilizării armelor nucleare, scurse în presă
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume