News

Se poate face baie în mare în contextul pandemiei COVID-19? Explicaţiile experţilor

28.04.2020 | 12:07
Plajele ar putea fi luate cu asalt de turiști. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Se poate face baie în mare în contextul pandemiei COVID-19? Aceasta este întrebarea la care mulți români caută răspuns în ultimele zile, având în vedere apropierea verii și creșterea temperaturilor.

Se poate face baie în mare în contextul pandemiei COVID-19?

Mai mult de atât, primele măsuri de relaxare a ordonanțelor militare par apărute la timp pentru salvarea sezonului estival. Deși hotelierii spun că deocamdată sunt la pământ din punct de vedere al rezervărilor, lucrurile se pot schimba peste noapte.

ADVERTISEMENT

Un singur detaliu îi sperie însă pe turiști – calitatea apei și transmiterea virusului care a provocat o adevărată tragedie în întreaga planetă.

„Plaja ar reprezenta un pericol în sine, nu marea”

Între timp, o țară care trăiește din turism, Italia a venit cu o veste nu tocmai bună. Puternic afectați de virusul SARS-COV-2, italienii au transmis că ar exista totuși un risc ca virusul să poată fi transmis în momentul îmbăierii în mare.

ADVERTISEMENT

Un risc destul de redus, ce-i drept, dar experții italieni nu îl pot scoate definitiv din context. Cu toate acestea, specialiștii spun că marea în sine nu este contaminată de coronavirus, drept pentru care dacă Sars-CoV 2 ar putea exista în apă, e doar pentru că omul aduce virusul acolo.

Același lucru l-a transmis și directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Cercetări Marine „Grigore Antipa” din Constanța, dr.ing. Simion Nicolaev. Într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, acesta a precizat că „totul e posibil, dar puțin probabil. În opinia mea, pericolul transmiterii sau utilizării ca vector pentru transmiterea virușilor în apa mării este foarte slab”.

ADVERTISEMENT

„Apa de mare nu este un mediu propice pentru dezvoltarea în general, a microorganismelor, inclusiv a virușilor. Vorbim despre o apă sărată și, știm cu toții, prezența virușilor într-o asemenea apă se diminuează.

Din punct de vedere al protecției, apa mării este un lucru bun.  Nu există motive ca apa de mare să fie un mediu propice pentru trasmiterea de la om la om a acestui virus. Acesta este adevărul”, a mai adăugat Simion Nicolaev.

ADVERTISEMENT

Dacă pe internet au circulat în ultima perioadă o mulțime de „meme-uri” cu bon de ordine pentru intrat în apa mării, directorul Institutului a ținut să lămurească și această problemă.

„Noi facem monitorizări de foarte mulți ani. Și am observat că în unele zone sunt între 50 și 70 de germeni patogeni. Vorbim de o anumită perioadă, cea a verii, în anumite zone.

Ei bine, trebuie să știți că acolo unde materialele sanitare nu sunt suficiente se produce într-adevăr o creștere a numărului de germeni. Dar nu marea este vinovată, nu mediul, ci oamenii. Aglomerarea în sine poate însemna o creștere a numărului de germeni.

Părerea mea este că plaja ar reprezenta un pericol în sine, nu marea. Plaja este un loc propice pentru transmiterea acestui virus”, a adăugat acesta.

Lucrurile sunt clare și în privința navei scufundată în portul Midia. „Monitorizăm zona expusă în fața portului. Nu au existat elemente noi, totul este în regulă. Mărturisesc că mă așteptam să fie probleme, dar marea, natura ne arată ce putere de regenerare are”.

 

 

ADVERTISEMENT