Life

Se poate spăla de Rusalii 2025? Ce spun reprezentanții Bisericii

Se spală de Rusalii 2025? Multe persoane se întreabă dacă au voie sau nu să facă treburi casnice și să profite de zilele libere.
07.06.2025 | 17:30
Se poate spala de Rusalii 2025 Ce spun reprezentantii Bisericii
Se spală sau nu de Rusalii în 2025? Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ai voie să speli de Rusalii? Mulți profită de ziua liberă, dacă nu sunt plecați în vacanță, ca să facă treburi casnice, dar rămâne întrebarea: este acest lucru permis de Biserică?

Se spală de Rusalii 2025?

În 2025, creștinii sărbătoresc Rusaliile pe 8 și 9 iunie, iar sărbătoarea este trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox. De asemenea, ziua de 9 iunie este liberă, astfel că mulți se bucură de o mini-vacanță. 

ADVERTISEMENT

Cunoscută și ca Sărbătoarea Cincizecimii, Rusaliile marchează încheierea ciclului pascal și se numără printre cele mai vechi tradiții creștine, având o importanță majoră: pogorârea Sfântului Duh peste apostoli.

În Duminica Rusaliilor, după rânduiala bisericească, are loc o slujbă specială numită Vecernia plecării genunchilor. La finalul Liturghiei, toți cei prezenți îngenunchează, arătând respect și deschidere către harul divin. Se spun șapte rugăciuni deosebite, prin care se cer binecuvântări și putere sufletească.

ADVERTISEMENT

De această sărbătoare se leagă multe tradiții, iar mulți creștini se întreabă dacă au voie să facă treburi casnice. Conform credinței populare, în ziua de Rusalii 2025 nu se spală.

Ce se poate întâmpla dacă speli de Rusalii

Se spune că dacă faci treabă de Rusalii, atragi energia duhurilor rele – denumite popular „iele”- și necazurile. Mai ales femeile respectă cu strictețe această regulă, deoarece cred că folosirea apei pentru treburi casnice în aceste zile sfinte este lipsită de respect față de sărbătoare și poate aduce ghinion sau chiar probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

De Rusalii 2025, Biserica îi îndeamnă pe credincioși să renunțe la treburile gospodărești, inclusiv lucrul la câmp și curățenia în casă, ziua fiind rezervată pentru rugăciune și mers la slujbă.

ADVERTISEMENT

Un element special al acestei sărbători îl reprezintă ramurile de tei și nuc, binecuvântate în timpul slujbei și oferite credincioșilor. Ele simbolizează limbile de foc prin care Duhul Sfânt s-a pogorât peste apostoli, dându-le darul de a vorbi în diferite limbi și de a răspândi Evanghelia în lume, conform cancan.ro.