News

Se pot vaccina cei care nu au asigurare și cei fără cetățenie română? Răspunsurile medicului Valeriu Gheorghiță

11.01.2021 | 18:09
Se pot vaccina cei care nu au asigurare si cei fara cetatenie romana Raspunsurile medicului Valeriu Gheorghita
Campanie privind vaccinarea anti-Covid. Valeriu Gheorghiță i-a provocat pe Andreea Esca și Mihai Bobonete. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Se pot vaccina anti-Covid oamenii care nu au asigurare medicală? Dar cei fără cetățenie română? La aceste întrebări a venit cu răspunsuri clare Valeriu Gheorghiță, medicul care coordonează campania de imunizare din țara noastră. 

Acesta anunță că vaccinul care a ajuns în țara noastră este gratis și accesibil pentru absolut toată populația, fără nicio condiție legată de starea socială sau de naționalitate.

ADVERTISEMENT

Astfel, în etapele de vaccinare care urmează, se pot vaccina absolut toți cetățenii de peste 16 (vaccinul Pfizer/BioNTech) și 18 ani (Moderna) aflați pe teritoriul țării noastre.

Se pot vaccina anti-Covid cetățenii fără asigurare medicală?

Colonelul Valeriu Gheorghiță, medicul care coordonează campania de vaccinare anti-Covid din România, a oferit o serie de răspunsuri extrem de importante legate de administrarea serului contra noului coronavirus în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Acesta a venit cu o veste excelentă și a anunțat că, începând de miercuri, 13 ianuarie, în țara noastră vor sosi primele doze ale vaccinului anti-Covid Moderna, recent aprobat de Comisia Europeană.

  • 15.000 de doze va primi România, într-o primă tranșă, de la Moderna

Într-o intervenție la un post de televiziune, medicul Gheorghiță a clarificat unele aspecte legate de etapa a doua de vaccinare și de persoanele care au acces la acest vaccin.

ADVERTISEMENT

Se pot vaccina persoanele fără cetățenie română?

Conform legii, în România, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemoepidemic, precum şi monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.

În ceea ce privește vaccinul anti-Covid, această situație nu se aplică. Mai exact, toate persoanele, indiferent că au sau nu asigurare medicală, vor beneficia, în funcție de etapele stabilite, de vaccinul contra Covid-19.

ADVERTISEMENT

De asemenea, România asigură accesul la procesul de vaccinare pentru toți cetățenii aflați pe teritoriul său, indiferent de naționalitate.

”Și persoanele fără asigurare medicală, fără cetățenie română sau rezidenți, se pot vaccina. Orice persoană care este pe teritoriul României se poate vaccina. ”, a dat asigurări Valeriu Gheorghiță, medicul care coordonează campania de vaccinare din România, într-o intervenție la Digi24.

Cum se pot programa la vaccinare persoanele vârstnice de la sate?

În etapa a 2-a a campaniei de vaccinare anti-Covid din România intră și persoanele de peste 65 de ani cu anumite afecțiuni. Multe dintre acestea locuiesc în zonele rurale și au un acces mai greu la mijloacele de informare.

În cazul lor, programarea la vaccin va fi realizată prin intermediul medicului de familie sau a aparținătorilor. Aceste persoane se mai pot programa și prin Call-Center.

”Aceste persoane ar trebui să ia legătura cu medicul de familie. Programarea se va face prin intermediul medicului de familie. Acești oameni se mai pot programa prin Call-Center sau cu ajutorul aparținătorilor”, a spus medicul Gheorghiță.

Ce persoane se vor vaccina în etapa a 2-a?

Autoritățile se pregătesc deja de a doua etapă de vaccinare, conform Strategiei Naționale. Vor putea fi vaccinaţi cei care lucrează în domenii cheie, esenţiale, între care preşedintele, membrii Executivului, clericii, mass-media.

”În etapa a 2-a vorbim de persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, precum diabet zaharat, afecțiuni cronice renale, afecțiunile neurologice, moderate și severe, afecțiunile autoimune, persoanele cu infecție HIV-SIDA.

Lista a fost transmisă către DSP-uri, iar instrucțiuni au fost elaborate în urma consultărilor cu comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și se bazează pe datele OMS.

În această etapă mai intră lucrătorii esențiali din domeniul apărării, cel judecătoresc, domeniul economic vital, care răspuns de distribuția de pâine, apă, personalul din mass-media cu risc de expunere etc. (n.r. lista completă AICI)

Cei care lucrează pe partea de distribuție de curent electric, gaze, transport de persoane, de mărfuri, comunicații, personalul din educație, personalul cultelor religioase, personalul din înalte instituții ale statului (Parlament, Președinție etc) mai intră în această etapă”, a spus Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
Reclamații la pizezeria lui Garcea. Clienții acuză calitatea serviciilor
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților