News

Se precipită lucrurile la granițele României! Apel disperat al Ucrainei după ultimele mișcări ale Rusiei

21.04.2021 | 18:42
Se precipita lucrurile la granitele Romaniei Apel disperat al Ucrainei dupa ultimele miscari ale Rusiei
Vladimir Putin versus Volodimir Zelenski, la granițele României. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce se întâmplă la granițele României acolo unde Ucraina și Rusia sunt la un pas de un conflict armat serios. De altfel, chiar Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a făcut un apel disperat către NATO. Șeful statului a transmis că țara lui trebuie primită de urgență în Alianță. 

Președintele ucrainean este de părere că intrarea în NATO este singura modalitate prin care mai poate fi oprit conflictul cu separatiștii din estul țării, în Donbas și Lugansk.

ADVERTISEMENT

Nu este singurul care încearcă să atragă atenția lumii asupra a ceea ce se petrece în zonă. Și ministrul afacerilor externe din Ucraina a transmis că situația poate degenera într-o fracțiune de secundă.

Ce se petrece la granițele României!

„De câteva săptămâni trupe rusești continuă să fie dislocate la granițele cu Ucraina din nord-est, est și sud. În circa o săptămână vor ajunge la o forță combinată de peste 120.000 de soldați”, a zis Dmytro Kuleba

ADVERTISEMENT

„E îngrijorător că nu vorbim doar de simpli militari, ci de trupe aeropurtate în Crimeea, de echipamente electronice care pot bruia comunicații pe întreg teritoriul ucrainean, de rachete balistice – toate câteva semne clare ale unei capabilități ofensive”, a mai adăugat ministru.

Sursa foto – hepta.ro

În același timp, președintele Zelenski a solicitat o discuție de urgență cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Șeful statului a spus și el că există o consolidare serioasă a capacităților militare ruse în zonă, una care ar putea să ducă în curând la o escaladare a conflictului cu separatiștii.

ADVERTISEMENT

„Este momentul ca NATO să accepte dorința mai veche a Ucrainei de a adera la alianță”, a notat și pe o rețea de socializare președintele Ucrainei care a transmis că Ucraina este pregătită și angajată spre îndeplinirea reformelor necesare pentru a intra în NATO.

Apel disperat al Ucrainei după ultimele mișcări ale Rusiei în zonă

„Reformele nu sunt suficiente pentru a opri Rusia. Intrarea în NATO este singura modalitate pentru a încheia războiul din Donbas”, a mai spus Zelenski.

ADVERTISEMENT

„După 2014 noi ne-am învățat că din partea liderului de la Kremlin ne putem aștepta la orice. Chiar și dacă discutăm de decizii aparent iraționale”, a explicat și Kuleba, ministrul Afacerilor Externe. De asemenea, acesta a susținut că în prezent există forțe rusești la granița cu Ucraina mult peste ceea ce se petrecea în 2014.

Sursa foto – hepta.ro

„Nu putem exclude nici un scenariu. Nu știm dacă Moscova va începe sau nu o nouă agresiune față de Ucraina.

Dar vor fi gata pregătiți un astfel de conflict în următoarele săptămâni. Nu știm exact momentul când Rusia va trece linia frontului, dar vedem cu siguranță aceste pregătiri strategice și militare”, a zis Kuleba.

Reacție fermă din partea NATO și UE

În cele din urmă, partenerii occidentali ai Ucrainei au sărit în apărarea acestei țări și au avertizat Rusia să renunțe la acțiunile provocatoare în regiune. Între timp, șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell a promis sprijin neclintit din parte Uniunii Europene pentru Kiev.

De asemenea, Statele Unite ale Americii și Regatul Unit au transmis, de asemenea, solidaritatea. Doar că, spun cei din zonă, e nevoie de ceva mai mult. Drept pentru care Pentagonul nu a mai ezitat și a mărit nivelul de alertă al forțelor americane din Europa.  Mai ales că în mediul online au apărut deja mai multe clipuri și imagini cu trupele rusești din zonă.

Sursa foto – hepta.ro

„Cerem prietenilor si partenerilor noștri să fie vocali și să susțină Ucraina, mai ales în comunicările bilaterale pe care le poartă cu Moscova. Să se audă din toate colțurile că Ucraina nu e singură”, a mai spus Kuleba.

„Săptămâna aceasta negociatorii ucrainieni fac tot ce pot, împreuna cu Franța și Germania, parte din formatul Normandia, împreună cu OSCE în grupul trilateral de discuții, împreună cu SUA, cu UE și alți parteneri – încercăm să dezamorsăm situația. Un semn clar că situația se detensionează ar fi ca Rusia să își reconfirme angajamentul pentru armistițiul agreat în trecut”, a adăugat acesta.

Ce se întâmplă în Marea Neagră

Dacă ne raportăm la situația din Marea Neagră, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina a ținut să specifice că și aici Rusia și-a mobilizat forțe impresionante în zonă. Mai mult de atât, conform oficialului ucrainean, Rusia și-a relocat flota Caspică în Marea Azov.

„Rusia continuă să-și întărească forțele militare în Crimeea, au trimis acolo forțe aeropurtate, practic au dislocat un întreg regiment.

Sursa foto – facebook

Au adus rachete Iskander în Crimeea și au anunțat exerciții navale care practic blochează toate rutele comerciale. Mai mult, au anunțat închiderea Strâmtorii Kerci pentru navele de stat și militare”, a transmis Kuleba.

„În Marea Azov Rusia a dislocat flota de nave din Marea Caspică. Ideea e ca navele care operează în Marea Caspică pot opera cu ușurință în Marea Azov care e o mare foarte puțin adâncă”, a adăugat acesta.

Rusia, gata pentru orice

Interesant este că Rusia nu a negat nici măcar o clipă mișcările de trupe din apropierea graniței cu Ucraina. De la Kremlin s-a transmis doar că acțiunile nu au ca scop provocarea nimănui. Totuși, Rusia vede intrarea Ucrainei în NATO drept o amenințare directă la adresa sa.

Sursa foto – facebook

„Ne îndoim foarte tare de faptul că acest fapt va ajuta Ucraina să își rezolve problemele interne. Din punctul nostru de vedere nu va face decât să înrăutățească problema”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov .

Acesta a explicat și că Rusia poate să își mute trupele pe teritoriul său oricum dorește, iar acest lucru „nu înseamnă că încercăm să amenințăm pe cineva”.

Zelenski, față în față cu Putin. Rusul, fără răspuns

Președintele ucrainean nu a mai ezitat și l-a chemat pe Vladimir Putin să se întâlnească în zona de conflict cu separatiștii prorusi din estul Ucrainei. Ar face lucrul acesta pentru a evita „un război ruso-ucrainean”

“Domnule Putin! Sunt gata (…) să ne întâlnim în orice loc al Donbas-ului ucrainean”, a declarat în limba rusă șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski.

Sursa foto – colaj Fanatik

„Președintele rus a spus odată: dacă o luptă este inevitabilă, atacă mai întâi. Dar, în opinia mea, fiecare lider trebuie să înțeleagă că o luptă nu poate fi inevitabilă atunci când vine vorba de (…) un război real și milioane de vieți”, a continuat șeful statului ucrainean.

„Nu ne temem pentru că avem o armată și soldați incredibili. Nu distrugem alte pământuri și popoare. Dar asta nu înseamnă că ne vom permite să ne distrugem pe noi înșine”, a mai spus Zelenski.

Interesant este că, deocamdată, de la Kremlin nu a venit niciun răspuns. Vladimir Putin a auzit mesajul lui Zelenski, e tot ce au transmis reprezentanții ruși.

Scurt istoric între Ucraina și Rusia

De remarcat că Moscova și Kievul sunt angrenate în acest conflict încă din 2014. Atunci, Rusia a anexat peninsula Crimeea și a început susținerea directă a separatiștilor din estul Ucrainei pentru a începe războiul civil sângeros și pentru a-și declara independența unilateral.

Sursa foto – facebook

ONU a transmis că nu mai puțin de 13.000 de oameni și-au pierdut viața de-a lungul timpului în timpul confruntărilor.

ADVERTISEMENT