Fotbalul românesc este unul dintre cele mai lovite de insolvenţe şi faliment la nivel de cluburi. Iar în acest sens, Senatul pregăteşte un proiect de lege care să interzică echipelor aflate în elită să apeleze la insolvenţă, în caz contrar fiind retrogradate.
Deputatul Cristian Brian de la USR a iniţiat o lege prin care fotbaliştii să fie consideraţi şi ei “salariaţi” şi să urce pe lista priorităţilor în “legea insolvenţei”, asta în condiţiile în care până acum erau cea mai defavorizată categorie.
Senatul a aprobat acest proiect legislativ, iar astfel fotbaliştii vor fi consideraţi creditori salariaţi, chiar dacă nu au contracte de muncă ci de activitate sportivă. Odată intrat în vigoare, le va fi mult mai greu cluburilor să taie “din pix” datoriile către jucători.
Deputatul care a iniţiat acest proiect, Cristian Brian, a explicat într-o postare pe reţelele de socializare că există peste 1000 de fotbalişti din România care nu şi-au primit banii din salarii în ultimii 5 ani şi există 86 de cluburi care au intrat în insolvenţă, doar trei reuşind să scape:
“Peste 1000 de fotbaliști din România nu și-au mai primit banii din salarii, după ce cluburile lor au intrat în insolvență sau faliment, asta doar în ultimii 5 ani.
Conform datelor de la AFAN, din 2011 până în prezent, peste 86 de cluburi de fotbal au intrat în insolvență și doar 3 cluburi au reusit să iasă până în prezent (Dinamo, care e din nou în insolvență, CFR Cluj și Dacia Mioveni).
Ca să vă dați seama cât de gravă e situația, în 2022, România a fost pe locul 2 la nivel mondial în ceea ce privește numărul jucătorilor afectați de această situație, fiind devansată de Grecia. Iar dacă ne referim la valoarea sumelor nerecuperate, suntem tot pe 2, depășiți de China. (conform datelor de la FIFA și FIFPro).
De aceea mă bucur că Senatul a adoptat inițiativa mea legislativă care oferă o protecție mai bună sportivilor, în procedurile de insolvență.
Marea majoritate a sportivilor din România au contracte de activitate sportivă și nu contracte de muncă, pentru a evita taxe și impozite substanțiale și pentru a primi remunerații mai mari.
În legea insolvenței, creanțele care privesc contractele de activitate sportivă sunt la coada listei de plăți și de aceea, adesea, sportivii nu pot să-și recupereze banii de la un club ajuns în insolvență sau faliment.
Prin această inițiativă, urcăm în legea insolvenței, în ordinea priorităților de plată, contractele de activitate sportivă, ca să fie pe același loc cu contractele de muncă. Astfel, sportivii vor fi printre primii care își recuperează banii de la cluburile aflate în insolvență sau faliment”, se arată în postarea lui Brian, deputat USR.
O altă iniţiativă legislativă vizează ca echipele care intră în insolvenţă să nu aibă drept de joc în SuperLiga. Dacă o astfel de lege va fi adoptată, Dinamo nu ar avea drept de a evolua în prima ligă şi Hermannstadt ar fi retrogradată.
Dinamo a intrat în insolvenţă în luna iunie a anului 2021. “Câinii” sunt în continuare de insolvenţă şi speră ca noul plan de reorganizare să fie aprobat de tribunal şi datorii de 5 milioane de euro să fie şterse.