ADVERTISEMENT
News

Se prelungește perioada de trecere la o ofertă mai ieftină de energie electrică? AUR cere anchetarea liberalizării pieței

Autor: Adrian Baciu | 31.12.2020 | 16:16
Se prelungește perioada de trecere la o ofertă mai ieftină de energie electrică? AUR cere anchetarea liberalizării pieței
Se prelungește perioada de trecere la o ofertă mai ieftină de energie electrică? AUR cere anchetarea liberalizării pieței. Sursa foto: colaj Fanatik

De la 1 ianuarie 2021, piața energiei electrice din România se va liberaliza, iar cetățenii pot opta pentru ofertele existente pe piață. Termenul inițial, stabilit la 15 ianuarie, s-ar putea prelungi.

ADVERTISEMENT

O decizie în acest sens ar putea fi luată de Ministerul Energiei, care ar putea interveni prin OUG pentru a prelungi perioada în care populația poate alege un contract de energie electrică pe piața concurențială.

Pe de altă parte, liberalizarea totală a pieței energiei electrice nu este văzută cu ochi buni în Parlament de reprezentanții Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cei care cer o comisie de anchetă.

ADVERTISEMENT

Termenul alegerii unui furnizor mai ieftin de energie s-ar putea prelungi. AUR cere comisie de anchetă

​Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial inclusiv pentru categoria clienților casnici.

Până pe 15 ianuarie, fiecare client casnic trebuie să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale puse la dispoziție de către aceștia.

ADVERTISEMENT

Acest termen are șanse mari de a fi prelungit. Ministerul Energiei ar putea decide după această dată dacă va interveni prin Ordonanță de Urgență pentru a prelungi perioada în care populația poate alege un contract de energie electrică pe piața concurențială, potrivit Mediafax.

Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și vine în condițiile în care piața se liberalizează de vineri, 1 ianuarie, iar multă lume nu a fost informată din timp și prin urmare nu știe ce are de făcut.

ADVERTISEMENT

”Noi ca minister vom mai aștepta până în jurul datei de 15 ianuarie să vedem exact cum funcționează, după care, dacă este cazul, chiar vom interveni legislativ, în așa fel încât să ajutăm oamenii să găsească cele mai ieftine și cele mai bune soluții pentru prețul energiei electrice și nu să fie trecuți automat într-o piață scumpă a serviciului universal, lăsați acolo până vor alege.

Aș prefera ca oamenii să fie trecuți direct în piața concurențială, care este mai ieftină și ulterior dacă nu se înțeleg cu furnizorii, dacă nu se întâmplă anumite lucruri, să fie în piața serviciului universal”, a spus oficialul Guvernului.

ADVERTISEMENT

AUR, critici dure pe tema liberalizării pieței: ”O bătaie de joc la adresa cetăţenilor români”

Formațiunea surpriză de la alegerile parlamentare de pe 6 decembrie, AUR, solicită crearea unei comisii de anchetă parlamentară în privinţa modului în care a fost adoptată decizia privind liberalizarea totală a pieţei de energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021.

Totodată, AUR mai cere destituirea de către Parlament a conducerii actuale a ANRE şi desemnarea unei noi conduceri “profesioniste, neînregimentate politic, precum şi interpelarea ministrului Energiei în condiţiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului“.

ADVERTISEMENT

”AUR îşi exprimă indignarea faţă de aşa-zisa liberalizare totală a pieţei de energie electrică începând din 1 ianuarie 2021. Această măsură şi felul în care este pusă în practică de către operatorii de pe piaţa de energie, sub oblăduirea directă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi a factorilor decizionali din Ministerul Energiei, este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor români”, susţine AUR, într-un comunicat transmis joi presei și citat de Agerpres.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!