News

Se deschid școlile din România după sărbătorile de iarnă? Recomandările Comisiei Europene

02.12.2020 | 18:50
Se deschid scolile din Romania dupa sarbatorile de iarna Recomandarile Comisiei Europene
ADVERTISEMENT

Se redeschid școlile din România după sărbătorile de iarnă? Iată o întrebare la care Comisia Europeană, printr-o serie de recomandări date publicității miercuri, 2 decembrie, a oferit un răspuns. 

La mijlocul acestei săptămâni, Executivul european a adoptat o strategie pentru gestionarea pandemiei de coronavirus în următoarele luni de iarnă.

ADVERTISEMENT

Pe lângă recomandările privind școlile, instituția de la Bruxelles cere statelor membre să mențină carantina pe timpul nopții, să încurajeze populația să evite întâlnirile de sărbători, iar când acestea au loc să poarte mască de protecție.

Ce se întâmplă cu școlile din România după sărbătorile de iarnă. Recomandarea Comisiei Europene

Școlile din România, închise și trecute în online după carantina parțială impusă de autorități pe data de 9 noiembrie, ar putea rămâne în aceste condiții și după sărbătorile de iarnă.

ADVERTISEMENT

Conform recomandărilor Comisiei Europene, pentru a reduce riscurile de transmitere a COVID-19 în perioada de după sărbătorile de iarnă, se cere statelor membre să ia în considerare prelungirea vacanțelor școlare sau introducerea unei perioade de învățare online ca modalitate de introducere a unei perioade tampon.

”În aceste condiții vom evita ca virusul să fie adus de copii în școli, atunci când se întorc din vacanță. În astfel de cazuri va fi important să specificați o anumită dată, cu câteva zile înainte de deschiderea școlilor, până când familiile cu copii și educatorii sunt rugați să se întoarcă acasă în cazul în care au călătorit”, mai precizează Comisia, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Alte recomandări CE: Slujbe online și restricții pe timp de noapte

Actul emis miercuri de Comisia Europeană pune accent pe distanțarea socială și pe folosirea măștilor de protecție ca măsuri de reducere a infecţiilor.

De asemenea, oficialii UE recomandă statelor membre să interzică adunările publice și să reglementeze pe cât posibil cadrul în care pot avea loc reuniunile în familie în perioada sărbătorilor:

ADVERTISEMENT
  • Definiți criterii clare pentru adunări sociale mici, evenimente în familie, cum ar fi numărul maxim de persoane care au voie să participe și încurajați cetățenii să respecte regulile de distanțare fizică și utilizarea măștilor.
  • Încurajați oamenii care intenționează să petreacă împreună sărbătorile de la finalul anului să stea împreună și în zilele anterioare și în zilele de după festivități.
  • În cazul ceremoniilor religioase, luați în considerare evitarea adunărilor în masă și utilizarea pe cât posibil a mediului online, TV sau a emisiunilor radio.

Forul de la Bruxelles mai recomandă statelor să încurajeze populația care intenționează să călătorească să se vaccineze împotriva gripei. Angajatorilor le este recomandat să le permită angajaților să lucreze o perioadă din locația în care aceștia intenționează să își petreacă sărbătorile.

Sinteza recomandărilor principale din partea Comisiei Europene:

  • Impunerea de interdicții de circulație pe timpul nopții
  • Servicii sociale pentru bătrânii singuri
  • Interzicerea evenimentelor de masă și, în cazul unor excepții întemeiate, stabilire clară a numărului maxim de participanți
  • Stabilirea numărului maxim de participanți la adunări private
  • Lucrul de acasă pentru minim 7 zile după sărbătorile de iarnă pentru a preveni infectarea la locul de muncă
  • Prelungirea vacanței școlare după sărbătorile de iarnă pentru a preveni revenirea infecțiilor în școli după ce copiii se întorc din călătoriile prilejuite de sărbătorile de iarnă
ADVERTISEMENT
Tags: