News

Se reduce vârsta de pensionare pentru acești români. Guvernul Orban, decizie de ultimă oră

01.07.2020 | 08:41
Se reduce varsta de pensionare pentru acesti romani Guvernul Orban decizie de ultima ora
Se reduce vârsta de pensionare pentru acești români. Guvernul Orban, decizie de ultimă oră. Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Guvernul condus de Ludovic Orban are pe ordinea de zi un proiect de lege care ar reduce vârsta de pensionare pentru o categorie de români.

Potrivit proiectului gândit de Executiv, ar urma să iasă mai repede la pensie angajații care lucrează cu explozibili sau cu muniție.

ADVERTISEMENT

Angajații din acestea sectoare de risc ar urma să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare de 13 ani, potrivit inițiativei legislative.

Guvernul Orban, proiect de a reduce vârsta de pensionare pentru o categorie de români

În cursul zilei de miercuri, 1 iulie, Guvernul liberal se reunește în ședință, iar pe ordinea de zi figurează, între altele, un proiect de ordonanţă de urgenţă referitor la reducerea vârstei de pensionare pentru unele categorii de persoane.

FANATIK SUPERLIGA

ADVERTISEMENT

Acesta prevede reducerea considerabilă a vârstei de pensionare pentru angajații care lucrează cu muniții și explozibili este pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

Potrivit proiectului, ar urma să iasă mai repede la pensie angajații care au derulat activităţi în domenii de risc maxim, cum ar fi activităţi legate de substanţe explozive, pirotehnice, muniţii, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

ADVERTISEMENT

Activitățile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare” sunt cele vizate de proiect, potrivit Mediafax.

Ce motive invocă guvernul pentru această măsură

Guvernanții explică motivele pentru care au decis ca aceste categorii de risc să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare.

ADVERTISEMENT

Printre motivele invocate se numără faptul că aceste activități se desfășoară în domeniul riscului de nivel maxim, că noxele măsurate, valorile biologice şi biotoxicologice se află în limite maxime admise, că angajaţii sunt expuși la pulberi silicogene ceea ce determină afecțiuni respiratorii.

ADVERTISEMENT

CLIPUL ZILEI LA FANATIK SUPERLIGA