News

Se reduce vârsta de pensionare pentru anumite categorii de angajaţi. Cine va ieşi mai repede la pensie

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru reducerea vârstei de pensionare. Unii angajați vor ieși mai rapid la pensie, în baza actului semnat de șeful statului.
28.04.2022 | 15:28
Se reduce varsta de pensionare pentru anumite categorii de angajati Cine va iesi mai repede la pensie
Pentru ce categorie de angajați se reduce vârsta de pensionare. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a promulgat legea care reduce vârsta de pensionare. Proiectul semnat de șeful statului este, de fapt, o modificare adusă Legii nr. 263/2010, care se referă la sistemul unitar de pensii publice.

Categoriile de angajați care se pot bucura de ieșirea mai devreme la pensie

Potrivit Administrației Prezidențiale, actul aprobat joi de președinte oferă posibilitatea extinderii categoriilor de angajați care să iasă la pensie cu 2 ani mai devreme, fără penalizare.

ADVERTISEMENT

În proiectul care urmează a fi publicat în Monitorul Oficial, sunt menționați următorii beneficiari: ”cei care au lucrat 30 de ani în zone poluate, de preparare și ardere a cărbunelui, a șisturilor bituminoase, de extracție a minereurilor de uraniu, de prelucrare a minereurilor feroase şi nefieroase, de  amoniac, de cupru și alte substanțe nocive organisumului sau în locuri cu radiații, de prelucrare a ţiţeiului sulfuros, de ”desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.”

Totodată, legea promulgată de Iohannis include zonele: ” Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Tulcea şi Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea”, prevede actul normativ.

ADVERTISEMENT

Se vor mai majora pensiile în acest an?

După ce au fost mărite la începutul acestui an, mulți pensionari se întreabă dacă li se vor mai majora veniturile și în următoarele luni. Despre acest subiect, ministrul muncii, Marius Budăi, spunea de curând că:

”Nu putem să ducem toţi banii în social şi să nu sprijinim şi mediul de afaceri. Trebuie să ajutăm mediul de afaceri să apere locurile de muncă.

ADVERTISEMENT

Ar fi excepţional să reuşim să acordam o a doua majorare în acest an. Pentru acei pensionari care au avut pensia minimă, le-a crescut cu 25%, pentru ceilalţi, cu 10%. Trebuie să găsim măsuri.

Să nu-şi închipuie cineva că prin ceea ce am făcut îi vom îmbogăţi pe bieţii oameni, nicidecum. Încercăm să fim un sprijin în faţa acestui val de scumpiri”, a declarat ministrul Budăi la România TV.

ADVERTISEMENT