News

Se reduce vârsta de pensionare pentru o categorie de angajaţi. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

05.11.2020 | 18:00
Se reduce varsta de pensionare pentru o categorie de angajati Legea promulgata de Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru români aflați în zonele puternic afectate de poluarea remanentă. Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de joi, 5 noiembrie legea care le dă dreptul să-și reducă vârsta de pensionare cu doi ani, fără niciun fel de penalizare.

Mai exact, este vorba despre actul normativ pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adoptat în Senat, ca prim for decizional, încă din 29 septembrie 2018.

ADVERTISEMENT

Ulterior, pe 13 octombrie, proiectul inițiat de Carmen Hărău, senator PNL de Hunedoara, a primit aviz pozitiv și în urma votului decizional al Camerei Deputaților. Beneficiari vor fi toți cei care au locuit peste 30 de ani în zonele poluate, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Vârsta de pensionare a celor care locuiesc în zonele afectate de poluarea remanentă scade cu doi ani. Klaus Iohannis a promulgat legea

Potrivit actului normativ, „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a 2 distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”.

ADVERTISEMENT

Aceste localități sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel șiVulcan din judeţul Hunedoara.

De asemenea, sunt vizate localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localitatea Băiţa din judeţul Bihor, localităţile Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, localităţile Crizbav, Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localităţile Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, localităţile Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj.

ADVERTISEMENT

În această categorie intră și persoanele din Năvodari, judeţul Constanţa, localitatea Baraolt din judeţul Covasna, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa.

De asemenea, proiectul face referire la localitățile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Violeta Alexandru: „Sistemul public s-a mințit singur”

În altă ordine de idei, potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, statul român datorează banii, la prima estimare, unui număr de 1.000 de români. Este vorba despre indemnizații calculate greşit pe o lege separată de cea a pensiilor.

Cazul doamnei F.J. din Alba, bătrâna căreia nu i s-a actualizat indemnizația după soțul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadrul detașamentelor de muncă din cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, nu este singular. Din păcate, nu este.

Acestea nu sunt pensii, sunt indemnizații pe o lege separată de legea pensiilor. Poate că nu a făcut-o nimeni intenționat dar tot greșeală se numește. O greșeală care trebuie asumată.

Nu s-au introdus datele inițiale în aplicația electronică, s-a lucrat pe hârtie și, când a venit actualizarea în 2016, nu s-a făcut automat pentru că nu erau informațiile inițiale introduse.

Nu și-a mai amintit nimeni de dosarul din raft. România din sistemul public e plină de greșeli pentru că nu acceptă digitalizarea. Tot la hârtie și dosar are tendința să revină. Sunt, pur și simplu, revoltată. Îmi poate spune oricine că sunt prea exigentă, insensibilă la nevoile sistemului.

Nu sunt dar nici nu accept să acoperim problemele, le scot la lumină și nu mă las până nu le rezolvăm. Am intrat în politică chiar pentru acest lucru – să nu mai acoperim problemele. Sistemul public s-a mințit singur. Are probleme.

Până nu le recunoaște și până nu muncim să le rezolvăm, nu se va face performanță în sistem. Cât pot, voi munci alături de cei care vor să îi rezolvăm problemele. De cei care nu se ascund, de cei care nu se ocupă să facă strategii ca să mă denigreze ci lucrează să rezolvăm aceste probleme”, a scris Violeta Alexandru pe contul său de Facebook.

ADVERTISEMENT