News

Se reiau lucrările la megaproiectul început de Nicolae Ceaușescu. Structura impresionantă care ar trebui să ajute agricultura românească

Ministrul agriculturii a anunțat că în toamna acestui an, în luna septembrie, vor începe lucrările pe primii kilometri ai unui vechi proiect, moștenit din era Ceaușescu
26.05.2024 | 19:36
Se reiau lucrarile la megaproiectul inceput de Nicolae Ceausescu Structura impresionanta care ar trebui sa ajute agricultura romaneasca
Ministerul Agriculturii promite începerea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a declarat duminică că în luna septembrie a acestui an se vor relua lucrările la Canalul Siret-Bărăgan, proiect început de regimul Ceaușescu în anul 1986. Cu o lungime de 198 de kilometri, cu 20 de metri lățime și 7 adâncime, canalul în construcție pe râul Siret trebuia să lege Barajul Călimăneşti şi Lacul Dridu.

Se reiau lucrările la Canalul Siret-Bărăgan

Ministrul Florin Barbu spune că lucrările la Canalul Siret-Bărăgan se vor relua în luna septembrie a acestui an pe primii 33 de kilometri. Acesta a precizat că a fost aprobat studiul de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici, iar licitaţia pentru lucrări a fost și ea lansată.

ADVERTISEMENT

„Practic, în septembrie, încep lucrările pentru primii 33 de kilometri de canal, iar perioada de execuţie este de trei ani. Dacă vor fi asigurate resursele financiare de la bugetul de stat, eu cred că finalizarea canalului poate să fie până în 2030, adică unirea cu Dridu.

Canalul Siret-Bărăgan va mai aduce un plus faţă de cele 2,2 milioane hectare prevăzute în programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii de aproape 380.000 de hectare, dar, mai mult de atât, la două amenajări care vor fi alimentate gravitaţional din Siret-Bărăgan nu mai trebuie să pompăm în treapta patru şi cinci de la Dunăre.

ADVERTISEMENT

Canalul Siret-Bărăgan dacă va fi finalizat în totalitate ar putea deservi în jur de 600.000 de hectare. Canalul este prevăzut în continuare pe acelaşi cote, inclusiv de transport. Costurile estimate în prezent pentru finalizarea Canalului Siret-Bărăgan sunt de aproape 800 de milioane de euro, până la unirea cu Dridu”, a spus șeful Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ministrul vorbește acum de 800 de milioane de euro pentru finalizarea Canalului Siret-Bărăgan, însă autoritățile române au avut în vedere în repetate rânduri finalizarea acestuia în ultimii 30 de ani. Spre exemplu însă, în anul 2012, estimările privind costurile finalizării construcției erau de 3,5 miliarde euro.

ADVERTISEMENT

Ministerul Agriculturii vrea de mulți să finalizeze Canalul Siret-Bărăgan

Chiar și așa, investiția ar putea asigura irigarea a 10% din terenul agricol al României, de aceea Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) consideră oportună finalizarea acestei construcții. Rămâne de văzut dacă România va dispune de fondurile necesare în condițiile în care, până în prezent, valoarea investițiilor cuprinse în cadrul Programului Naţional de Reabilitare şi de Înfiinţare a Infrastructurii Principale de Irigaţii şi Infrastructurii de Desecare şi Drenaj se ridică la doar 422 de milioane de euro.

Mai mult, trebuie amintit că același ministru al agriculturii promitea în luna septembrie a anului trecut că lucrările la Canalul Siret-Bărăgan vor începe în luna martie a acestui an. Acum, noul termen pentru începerea lucrărilor s-a prelungit pentru luna septembrie.

ADVERTISEMENT

„În martie anul viitor, vor începe lucrările la Canalul Siret-Bărăgan, încă 35 de kilometri. Din păcate, proiectul pe care eu l-am lansat cât am fost director la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a fost stopat, a fost scos inclusiv din achiziţiile publice. În momentul de faţă se lucrează la acest proiect şi eu sunt convins că în martie anul viitor vom vedea excavatoare în zonă”, spunea în septembrie 2023 ministrul Florin Barbu.

Acesta preciza despre finalizarea a cinci kilometri din acest canal, porțiune ce asigură irigarea a 7.000 de ha de teren agricol. Trebuie menționat că, în anul 2012, presa scria că 20 de kilometri ai canalului era finalizați la acea dată, iar în perioada comunistă, fuseseră finalizați 11 kilometri.

„Cei 5 kilometri au fost finalizaţi atunci când eram director general la ANIF, împreună cu domnul ministru Petre Daea. Pentru prima oară a fost reabilitată o staţie pe Canalul Siret-Bărăgan, funcţională şi în momentul de faţă pentru 7.000 de hectare. A fost pentru prima oară când s-a irigat din Canalul Siret-Bărăgan. A fost un proiect de succes şi pot să vă asigur că irigaţiile în România vor fi finalizate, pentru că este proiectul meu de suflet”, spunea ministrul agriculturii.

În luna martie a acestui an, atunci când începerea lucrărilor a fost amânată, presa a scris despre faptul că ar fi fost probleme cu licitația pentru elaborarea proiectului și a documentației pentru Canalul Siret Bărăgan, contractul fiind dat cu dedicație către o firmă din Oltenia, la presiunile unui baron din agricultură.

ADVERTISEMENT