News

Se ridică restricțiile în București. Decizia, luată de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Update

22.01.2021 | 15:11
Se ridica restrictiile in Bucuresti Decizia luata de Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta Update
ADVERTISEMENT

Se relaxează restricțiile în București? Iată o întrebare la care locuitorii Capitalei așteaptă un răspuns în cursul zilei de vineri, atunci când Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se întrunește în ședință.


Se ridică restricțiile în București, începând de luni

UPDATE, ora 15:18 / Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis, vineri, ca restricțiile din Capitală să se ridice începând de luni. Decizia s-a luat după ce trei zile la rând incidenţa infectării cu COVID-19 s-a situat sub 3 la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

Astfel, de la începutul săptămânii viitoare se redeschid la interior, în limita a 30% din capacitate, barurile, restaurantele, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc.

”În municipiul București am înregistrat azi o rată de infectare de 2,52. E a treia zi consecutivă sub 3 la mie, fapt pentru care a trebuit să convocăm comitetul. Cu 47 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri s-a hotărât ca de luni de la ora 0:00 restaurantele, barurile cafenele vor funcționa la capacitate de 30%.

ADVERTISEMENT

Programul va fi între 6 și 21. În sălile de spectacol, cinematografe publicul va putea intra în limita a 30% din capacitate. Recomandăm cetățenilor prudență. Și autoritățile sunt prudente.
De aceea am hotărât ca măsurile să fie relaxate de luni.

În mod categoric, vom fi intransigenți. Anterior ședinței am avut o întâlnire cu șefii Poliției, Jandarmeriei, IGSU, am hotărât intensificarea controalelor”, a spus prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, după ședință.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a oferit și el o serie de declarații: ”În acest moment suntem într-o situație fericită în București. Am ajuns la 2,5 indicele de incidență. Am fost la 7. meritul aparține bucureștenilor, care au înțeles în mare, mare majoritate să poarte mască, să păstreze distanța. 

A fost o decizie oarecum formală din partea comitetului. E meritul nostru al tuturor bucureștenilor că am reușit să ajungem până aici dar în niciun caz nu trebuie să ne relaxăm
trebuie să păstrăm aceste măsuri: mască, distanță socială, spălat pe mâini”, a spus edilul.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat. șeful DSU, a explicat decizia luată vineri:  Azi, s-a luat decizia, cu o amânare pana luni, pentru a evita aglomerația din weekend. M-am întâlnit cu domnul primar și prefect după întâlnire. Decizia este de a relua unele activități. Nu e corect să spunem că ne relaxăm, doar că se reiau unele activități.

Horeca trebuie să fie responsabilă, nu 40, 50, ci 30%. O masă din 3. Până la ora 21 seara rămân nunți, botezuri, interzise, numai de luat masa și în număr limitat e posibil.

Dacă se va observa că începe o creștere, această măsură poate fi inversată și totul să fie închis. 

E important ca populația să respecte regulile. Și cu tulpina veche, și cu cea nouă, măsurile sunt la fel: mască și distanțare fizică.

La momentul în care vedem că situația nu mai este controlabilă, clar că poate să se vină cu noi propuneri de restricții, să se discute la nivelul CNSU, a Guvernului. 

Până acum, am văzut că impactul măsurilor luate a păstrat România într-o zonă mai bună decât alte țări. Într-adevăr, sunt cazuri care nu se raportează. Sunt unii care fac teste antigenice acasă și nu raportează.

Rata de pozitivare este mentinută la un nivel mai mic decât înainte. Poate că sunt unele variabile pe care nu le avem pentru că nu se raportează complet. Sunt indicatori care sunt foarte buni pentru a urmări situația: ocuparea paturilor la ATI, unde e scădere, mică, lentă, dar sub control.

Locurile de internare din spitale, într-o relativă scădere, ne situăm pe platou. Situația încă este sub control. Depinde de noi cum putem să evităm creșterea cazurilor”, a spus șeful DSU.


Ministerul Sănătății cere menținerea regulilor

UPDATE, ora 15:07. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în care solicită menținerea restricțiilor în București, subliniind.

Ministrul Voiculescu aduce ca argumente faptul că tulpina de coronavirus despistată în Marea Britania a fost confirmată în România, în zona limitrofă a Capitalei, precum și raportul de joi al ECDC care arată că riscul epidemiologic european și național este ridicat, din cauza celor trei noi mutații ale virusului.


Știrea inițială, ora 11:02 / În ultimele zile, incidența cazurilor la mia de locuitori pentru ultimele două săptămâni a scăzut în București sub 3, astfel că orașul a ieșit din scenariul roșu.

În aceste condiții, conform prevederilor din pandemie, s-ar putea aplica o serie de relaxări legate de restaurante, cafenele, teatre sau sălile de cinema.

Se relaxează restricțiile în București? Decizia se poate lua vineri, la ora 13

Locuitorii din București ar putea merge, de sâmbătă, la restaurant, cafenea, teatru, cinema sau la sălile de jocuri de noroc. Decizia va fi luată într-o ședință a Comitetului pentru Situaţii de Urgență.

CMSU se întrunește vineri la ora 13:00 pentru a discuta despre ridicarea restricțiilor în București, anunță Digi24. Gradul de infectare a scăzut în ultimele zile sub 3 la mia de locuitori, aşa că autoritățile discută o posibilă relaxare.

Recent, prefectul Bucureştiului, Traian Berbeceanu, anticipa că la sfârşitul acestei săptămâni ar putea fi convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului București (lucru care s-a întâmplat), care să ia în discuție adoptarea unei hotărâri prin care să fie relaxate măsurile sanitare în Capitală.

Potrivit oficialului, ar fi vorba despre permiterea funcționarii cu o capacitate de maxim 30% a instituţiilor/sălilor de spectacol, teatrelor şi cinematografelor, redeschiderea activităţilor la interior a restaurantelor, barurilor, cafenelelor etc., în limita a maxim 30% din capacitatea unităţii, precum şi permiterea activităţilor cu publicul, până în limita a 30% a spaţiului destinat, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.

Rata de infectare în Capitală, scădere importantă

Noul bilanț transmis joi de Grupul de Comunicare Strategică a menținut Capitala în zona galbenă, cu 2,69 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 la mia de locuitori. S-a constatat o scădere semnificativă faţă de ziua precedentă, când s-au înregistrat 2,96 de cazuri la mia de locuitori.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, în Capitală s-au înregistrat 1.230 de persoane decedate (1.215 decese, în raportarea din ziua anterioară).

La nivel naţional, judeţul Timiş continuă să aibă cea mai mare rată de infectare cu Covid-19, aproape 4 cazuri la mia de locuitori. Peste pragul de trei la mie, zone roşii cu alte cuvinte, mai sunt județele Ilfov şi Clu

ADVERTISEMENT