News

Se renumără voturile de la alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Decizia aparție unui procuror de la Secția Specială

09.02.2021 | 21:28
Se renumara voturile de la alegerile pentru Primaria Sectorului 1 Decizia apartie unui procuror de la Sectia Speciala
ADVERTISEMENT

Un procuror de la Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a cerut polițiștilor renumărarea voturilor de la alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Sorin Iașinovschi a dispus măsura printr-o ordonanță de delegare.

Clotilde Armand, susținută de PNL și USR PLUS, a ajuns primar la Sectorului 1, în dauna candidatului susținut de PSD, Dan Tudorache. Social democrații au acuzat o presupusă fraudă, dar nu au adus nicio dovadă în acest sens.

ADVERTISEMENT

Procurorul SIIJ a cerut renumărarea în cadrul cercetărilor într-un dosar deschis după plângerile făcute de reprezentanții Partidului Social Democrat. Acesta a dispus măsura pentru a putea continua ancheta.

Se renumără voturile de la alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Decizia aparție unui procuror de la Secția Specială

În cadrul cercetărilor respective, procurorul a cerut efectuarea mai multor activități, printre care „identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secții de votare și numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe listele de vot corespunzatoare fiecărei din cele 166 secții de votare din cadrul Sectorului 1 București (cât și a votanților înscriși pe listele suplimentare), care și-au exprimat dreptul la vot”, conform documentului publicat de G4Media.

ADVERTISEMENT

După ce se va realiza renumărarea voturilor, procurorul a mai cerut: „confruntarea rezultatelor obținute după numărarea voturilor de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării” și „predarea sacilor cu buletinele de vot și listele electorale de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizare cercetărilor din prezenta cauză”.

În plus, procurorul precizează că renumărarea voturilor trebuie făcută de polițiști pentru că Secția Specială nu dispune nici de un spațiu adecvat, nici de oamenii necesari. De asemenea, acesta precizează că „este foarte posibil ca după efectuarea operațiunilor descrise mai sus, să fie necesar accesul specialiștilor criminaliști care să efectueze constatări tehnico- științifice ale semnăturilor de pe procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării și de pe listele electorale”.

ADVERTISEMENT

PSD a reclamat o presupusă fraudă a alegerilor locale la Sectorul 1. Mai multe televiziuni au prezentat imagini în care mai multe persoane participau la numărarea voturilor.

La momentul respectiv, Biroul Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 București a transmis un comunicat prin care preciza că persoanele care căutau în sacii cu voturi făceau parte din personalul secției de votare sau erau reprezentanți ai partidelor, aflați acolo în mod legal.

ADVERTISEMENT

Printre persoanele care apăreau în imagini era și președintele Biroului Electoral, dar și cel al secției de votare. În plus, unul dintre cei prezenți era angajat al administrației lui Dan Tudorache.

Clotilde Armand a distribuit o primă reacție pe pagina de Facebook. Ea a spus că toate aceste lucruri sunt urmări ale acțiunilor întreprinse de ea de la preluarea mandatului, printre care scuturarea cuibului lor „de infractori mufați la banii publici, mafia gunoaiele și mafia imobiliară”.

ADVERTISEMENT