News

Se renumără voturile la alegerile din Statele Unite? Care sunt condiţiile

04.11.2020 | 18:00
Se renumara voturile la alegerile din Statele Unite Care sunt conditiile
ADVERTISEMENT

Rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din Statele Unite pot fi întârziate considerabil de posibile proceduri de renumărare a voturilor. Fiecare stat federal are prevederi diferite în ce privește renumărarea.

Renumărarea voturilor este fie automată, când sunt îndeplinite anumite condiții, fie la cerere.

De asemenea, procedurile electorale pot fi contestate în instanță, putându-se ajunge inclusiv la Curtea Supremă de Justiție, posibilitate deja evocată de către președintele Donald Trump.

ADVERTISEMENT

Renumărarea voturilor, după criterii diferite de la stat la stat

Potrivit ballotpedia.org, renumărarea automată survine în anumite state în situații în care votul este unul foarte strâns, dar evaluarea unui vot strâns se face diferit de la stat la stat. Astfel, North Dakota prevede renumărarea dacă diferența între câștigător și candidatul de pe locul 2 este de cel mult 0,5% din voturile exprimate. În cazul statului Michigan, criteriul este unul numeric, adică o diferență de cel mult 2.000 de voturi.

Alte state, precum Hawaii sau Washington, aplică două criterii, atât cel al unei diferențe reduse procentual, cât și una redusă numeric. De asemenea, statele federale mai pot dispune renumărări în cazurile în care se observă discrepanțe sau erori.

ADVERTISEMENT

În ce privește renumărarea la cerere, există proceduri diferite și în acest caz. De obicei, candidații pot cere acest lucru în cazul unor diferențe reduse, dar în Ohio nu există această condiție. În Massachusetts chiar și alegătorii pot solicita renumărarea, în cazul unor diferențe mici. Renumărarea voturilor la cerere se poate dispune și de către instanțe dar, de obicei, după o acțiune în justiție intentată de unul dintre candidați. Majoritatea statelor impun candidaților care solicită renumărarea să suporte costurile financiare.

Un alt motiv de dispută între cei doi candidați ar putea fi numărul mare de voturi anticipate sau prin corespondență, care a cunoscut o creștere spectaculoasă în acest an. Deja Donald Trump a acuzat că luarea în calcul a acestor voturi după ziua alegerilor ar reprezenta o fraudă, iar pentru a împiedica acest lucru este dispus să meargă și la Curtea Supremă.

ADVERTISEMENT

Curtea a ajuns în situația de a arbitra soarta alegerilor prezidențiale din SUA  și în anul 2000, în urma solicitării candidatului democrat Al Gore. Curtea Supremă a stopat atunci renumărarea voturilor în Florida, iar decizia l-a făcut președinte pe republicanul George Bush jr.

Ce se întâmplă în caz de egalitate între candidați

Teoretic, există posibilitatea ca nici măcar colegiul electorilor să nu decidă cine va fi președintele Statelor Unite. În mod normal, candidatul care obține 270 de voturi în colegiul ales în cursul zilei de marți devine președinte. Însă varianta unor surprize la votul din colegiu, programat pentru 14 decembrie, nu este cu totul exclusă, în condițiile în care au mai existat în trecut „electori infideli” care nu au votat candidatul susținut de partidul care i-a propus.

ADVERTISEMENT

Aceștia au posibilitatea să voteze și persoane care au candidat în alegerile primare, chiar dacă aceștia nu au obținut nominalizarea finală din din partea partidului. De exemplu, în alegerile din 2016 au existat 10 alegători „infideli” în tabăra democrată.

În cazul în care nici Donald Trump, nici Joe Biden nu ar avea majoritate la votul electorilor, Constituția americană prevede ca impasul să fie soluționat de către Congres. Astfel, președintele va fi ales de către Camera Reprezentanților, delegația din fiecare stat federal având dreptul la un vot. Președinte va deveni candidatul care va fi susținut de delegațiile reprezentanților a cel puțin 26 de state.

În schimb, vicepreședintele va fi ales de către Senat, fiecare senator având câte un vot. Procedura lasă deschisă posibilitatea ca președintele să fie de o culoare politică, iar vicepreședintele de alta.

ADVERTISEMENT