Fotbal international

Se retrag Zlatan Ibrahimovic și Wayne Rooney? Șapte superstaruri care își pot încheia cariera în 2021

11.11.2020 | 11:36
Se retrag Zlatan Ibrahimovic si Wayne Rooney Sapte superstaruri care isi pot incheia cariera in 2021
ADVERTISEMENT

Vara anului 2021 ar putea aduce în fotbal schimbări semnificative. Nume precum Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney sau Andres Iniesta s-ar putea retrage din activitate. 

Câștigători ai Ligii Campionilor și adevărați idoli pentru fanii fotbalului de pretutindeni, jucătorii care se gândesc să renunțe la cariere în 2021 vor lăsa o moștenire importantă în urma lor.

ADVERTISEMENT

Pe lângă Zlatan, Rooney și Iniesta, ar putea să își încheie cariera peste mai puțin de un an oameni precum Gianluigi Buffon, Franck Ribery, Giorgio Chiellini sau Lukasz Piszczek.

Se retrage Zlatan Ibrahimovic dacă ia titlul cu AC Milan?

Deși a împlinit recent 39 de ani, suedezul Zlatan Ibrahimovic continuă să scrie istorie pentru italienii de la AC Milan și i-a ajutat să aibă o serie incredibilă de meciuri fără înfrângere. Cu un magistral Ibra în atac, „diavolii” au avut în 2020 o serie de 24 de partide consecutive din care nu au pierdut niciuna.

ADVERTISEMENT

Numai că vârsta nu iartă pe nimeni, iar suedezul care a trecut și pe la Ajax, Inter, Juve, FC Barcelona, Manchester United sau PSG se apropie rapid de borna 40 și ar putea să se retragă din fotbal, în cazul în care AC Milan reușește o performanță senzațională în acest sezon și câștigă titlul în Serie A.

Englezii de la The Sun anunță că Ibrahimovic ar fi tentat să iasă din scenă din postura de învingător, după ce își va trece în cont cel de-al 14-lea titlu de campion din carieră. El a mai câștigat trofee interne în Serie A cu Inter, Juve și AC Milan, dar și cu Ajax și Barcelona, în Eredivisie și La Liga.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Ibrahimovic ar putea continua să joace măcar încă un sezon, având în vedere fotrma fizică excelentă pe care o traversează. În vara acestui an, suedezul lui AC Milan a transmis că se află „de abia la început”.

Andres Iniesta și Wayne Rooney, pe urmele lui Xavi?

Xavi Hernandez s-a retras în primăvara anului 2019 și s-a apucat de antrenorat. Peste doar un an, el ajungea să fie dorit ca manager la FC Barcelona, clubul care l-a format și alături de care a făcut istorie în Spania și în Liga Campionilor. În cele din urmă, Xavi a rămas la Al Sadd, însă Victor Font va încerca din nou să îl aducă pe Nou Camp, dacă o să câștige alegerile pentru președinția clubului catalan.

ADVERTISEMENT

La fel ca Xavi, și fostul său coleg din linia de mijloc a FC Barcelona, Andres Iniesta, s-ar putea apuca de antrenorat în vara anului viitor. Don Andres evoluează în prezent pentru japonezii de la Vissel Kobe și a ajuns la 36 de ani. În 2019, el a anunțat că vrea să joace până la 37 sau 38 de ani. Cum în luna mai va împlini 37 de ani, Iniesta s-ar putea retrage pentru a deveni antrenor.

Aceeași soartă ar putea să o aibă și Wayne Rooney. Și el fost câștigător al trofeului UEFA Champions League, Rooney este deja antrenor-jucător la Derby County, însă ar fi tentat să abandoneze total cariera de fotbalist. El nu a marcat decât un gol în primele opt etape din Championship, iar pasul firesc ar fi să treacă pe bancă pentru a-l înlocui pe olandezul Phillip Cocu.

Deși are doar 35 de ani, Rooney n-ar zice nu unei astfel de mișcări, mai ales având în vedere că oameni precum Frank Lampard, Mikel Arteta sau Ole Gunnar Solskjaer sunt deja manageri la cluburi de top din Premier League.

Cine s-ar mai putea retrage, în afară de Zlatan Ibrahimovic, Iniesta și Rooney

Un alt nume colosal pe cale să pună punct carierei de fotbalist este Gianluigi Buffon. Ajuns la 42 de ani, legendarul portar al lui Juventus ar fi vrut ca precedenta stagiune să fie ultima pentru el, însă eșecul din Liga Campionilor l-a determinat să mai încerce o dată să atace trofeul care îi lipsește din palmares.

Astfel, Buffon a mai rămas pentru un sezon pe Juventus Stadium, însă în 2021 pare greu de crezut că va lua altă decizie în afară de cea de a se retrage din fotbal. El este rezerva lui Wojciech Szczesny și vârsta deja nu mai ține cu italianul.

Și colegul său din apărarea juventinilor, Giorgio Chiellini, va împlini 37 de ani vara viitoare, iar contractul cu Juventus i se termină. El a evoluat doar de trei ori în actuala ediție a Serie A, deoarece Juventus vrea să schimbe liniile în apărare. După 16 ani în alb și negru, Chiellini s-ar putea retrage definitiv din fotbal.

Tot din Serie A ar putea să dispară și Franck Ribery. Unul dintre cei mai buni jucători din Europa în ultimul deceniu, Ribery a ajuns la vârsta de 37 de ani și va împlini 38 în aprilie 2021, iar atunci când a semnat cu Fiorentina a anunțat că mai poate juca încă două sezoane.

Se întâmpla în urmă cu un an, deci este de așteptat ca actuala stagiune să fie ultima și pentru francezul care a făcut istorie la Marseille și Bayern Munchen. Ribery a evoluat de cinci ori în acest sezon de Serie A.

În fine, un alt fotbalist important care își va încheia aproape sigur cariera în vara lui 2021 este polonezul Lukasz Piszczek, de la Borussia Dortmund. El a semnat prelungirea pe un sezon cu galben-negrii în 2020, deși anunțase că vrea să se retragă în vara acestui an. Fiind mai mult o soluție de avarie la Borussia, Piszczek are șanse minime să mai joace și după jumătatea anului viitor.

 

ADVERTISEMENT