News

Se retrage Facebook din Europa? Gigantul american este anchetat de Uniunea Europeană

22.09.2020 | 23:03
Se retrage Facebook din Europa Gigantul american este anchetat de Uniunea Europeana
ADVERTISEMENT

Facebook a lăsat de înțeles că se va retrage din Europa dacă nu i se va permite să transfere datele utilizatorilor UE în SUA.

Momentan autoritatea de reglementare din Irlanda blochează mecanismul de transfer al datelor în SUA, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, compania lui Mark Zuckerberg neagă acest lucru, deși mai multe acte depuse în instanță arată că FB ar fi în imposibilitatea de a mai activa în Europa.

Facebook amenință că se retrage din Europa, din cauza unor piedici puse în UE

Comisia din Irlanda, principala autoritate de reglementare a Facebook din Uniunea Europeană a început o investigație care urmărește modul în care s-a efectuat transferul de date al Facebook din Uniunea Europeană către SUA.

ADVERTISEMENT

Ancheta a fost pornită ca urmare a unei decizii a Curții Europene de Justiție din iulie, pe fondul neliniștii că SUA ar putea să nu respecte dreptul la confidențialitate al cetățenilor din Uniunea Europeană, potrivit Libertatea.

În urma acestei anchete, Facebook a depus în instanță mai multe documente prin care susține că ar putea ajunge în imposibilitatea de a opera în Europa în cazul unei interdicții referitor la transferul de date.

ADVERTISEMENT

„În cazul în care Facebook ar fi supus unei suspendări complete a transferului datelor utilizatorilor către SUA, nu este clar cum ar putea Facebook să continue să ofere serviciile Facebook şi Instagram în UE”, se arată în documentul citat de The Guardian.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Facebook a explicat că documentele prezintă realitatea și nu ar trebui interpretate drept o „amenințare cu retragerea”.

ADVERTISEMENT

De altfel, o retragere a Facebook din Europa ar însemna pierderi de miliarde de dolari pentru compania americană. 307 milioane de oameni au un cont de Facebook în Europa, în timp ce în România peste 10 milioane de oameni au un cont de Facebook.

Facebook câștigă pe an aproximativ 70 de miliarde de dolari din reclame, Europa fiind una dintre cele mai profitabile piețe pentru compania lui Zuckerberg.

ADVERTISEMENT