News

Se schimbă acest tip de pensie. Ce categorie de pensionari este vizată

18.03.2021 | 08:53
Se schimba acest tip de pensie Ce categorie de pensionari este vizata
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii din Cabinetul condus de Florin Cîțu, Raluca Turcan, a anunțat că un tip de pensie din România se schimbă în următoarea perioadă.

Oficialul Guvernului dezvăluie că vizate sunt pensiile de serviciu, încasate momentan de peste 9.500 de români.

ADVERTISEMENT

Autoritățile vor ca aceste venituri să fie calculate, în viitor, având la bază criteriul contributivității, tocmai pentru a aduce echitate în sistemul de pensii.

Se schimbă un tip de pensie în România. Categoria de pensionari vizată

Anual, pensiile de serviciu costă bugetul de stat sume uriașe. Numai în 2020, aceste venituri au costat țara noastră 9,2 miliarde de lei, cu 11,51% mai mult decât în anul anterior, potrivit celor de la Economica.net.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, ministrul Muncii Raluca Turcan a avut o serie de discuții cu reprezentanții sindicatelor grefierilor pe tema salarizării și a pensiile de serviciu.

Referitor la acestea din urmă, oficialul Executivului a anunțat o schimbare la care lucrează în această perioadă. Oficialii doresc ca acestea să fie calculate în funcție de contributivitate.

ADVERTISEMENT

”În ceea ce privește pensiile de serviciu, am adresat reprezentanților sindicali invitația de a formula propuneri care să dea prioritate criteriului contributivității în stabilirea nivelului acestor pensii.

Obiectivul nostru principal în domeniul pensiilor este să aducem echitate în sistemul public, or acest lucru presupune, evident, să intervenim și asupra pensiilor de serviciu”, a scris, pe pagina sa de Facebook, ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună, pe acest subiect s-a pronunțat și premierul Cîțu. Acestea spunea că problema pensiilor de serviciu va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii, ”când toate pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate”.

Ce modificări s-au făcut la legea salarizării din sistemul public

Ministrul Turcan a mai anunțat, în aceeași postare, că s-au stabilit principiile care vor sta la baza noii legi a salarizării din sistemul public.

”Cu această ocazie, am reiterat principiile care vor sta la baza noii legi a salarizării din sistemul public: Salariile de bază să fie raportate la nivelul de 2300 de lei.

Reconfigurarea grilei de salarizare, astfel încât salariile să fie motivante și în condițiile regândirii sistemului de sporuri. Păstrarea sporurilor justificate și plafonarea lor la 20% din salariul de bază”, a anunțat Turcan.

ADVERTISEMENT
Tags: