News

Se schimbă Avocatul Poporului! Care este propunerea făcută de coaliția PSD-ALDE!

24.06.2019 | 15:25
Se schimba Avocatul Poporului Care este propunerea facuta de coalitia PSDALDE

Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, și Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, s-au întâlnit pentru a discuta despre propunerea coaliției de guvernare pentru postul de Avocat al Poporului, rămas vacant după ce mandatul lui Victor Ciorbea a expirat pe data de 6 mai.

Propunerea făcută de PSD-ALDE pentru funcția de Avocat al Poporului

Premierul Viorica Dăncilă a spus după întâlnirea cu reprezentanții ALDE că ”Avocatul Poporului este al celor de la ALDE”, însă nu a făcut nicio nominalizare. Potrivit Digi24, numele susținut pentru ocuparea funcției de Avocat al Poporului este Renate Weber.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat săptămâna trecută, la finalul ședinței Biroului Permanent, că au fost demarate procedurile pentru numirea unui nou Avocat al Poporului, grupurile parlamentare fiind mandatate până pe 25 iunie să vină cu propuneri.

Propunere PSD-ALDE pentru Avocatul Poporului
Propunerea PSD-ALDE pentru Avocatul Poporului este Renate Weber

Eckstein Kovacs, propus de USR, susținut de PNL și UDMR

Peter Eckstein Kovacs este propunerea USR, susținută și de PNL și UDMR pentru Avocatul Poporului, în condițiile în care mandatul lui Victor Ciorbea a expirat pe data de 6 mai.

Mandatul Avocatului Poporului este de 5 ani şi poate fi reînnoit o dată, iar Victor Ciorbea a fost ales în această funcție în anul 2014. Avocatul Poporului este numit în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului.

Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.

Principalele atribuţii ale Avocatului Poporului:

1. activitatea de soluţionare a petiţiilor;

2. activitatea privind contenciosul constituţional:

  • a. formulează puncte de vedere, la cererea Curţii Constituţionale;
  • b. poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora;
  • c. poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor;

3. activitatea privind contenciosul administrativ: poate sesiza instanţa de contencios administrativ, în condiţiile legii contenciosului administrativ;

4. promovarea recursului în interesul legii în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu privire la problemele de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile;

5. prezintă celor două Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora; rapoartele pot conţine recomandări privind modificarea legislaţiei sau măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;

6. prezintă rapoarte preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului sau, după caz, primului – ministru, în cazurile în care constată, cu prilejul cercetărilor întreprinse, lacune în legislaţie sau cazuri grave de corupţie ori de nerespectare a legilor ţării;

7. Avocatul Poporului poate fi consultat de iniţiatorii proiectelor de legi şi ordonanţe, care, prin conţinutul reglementărilor, privesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor, prevăzute de Constituţia României, de pactele şi celelalte tratate internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte.