News

Se schimbă calculul infectărilor cu Covid-19. Câte județe pot intra în scenariu roșu de joi

24.02.2021 | 22:35
Se schimba calculul infectarilor cu Covid19 Cate judete pot intra in scenariu rosu de joi
ADVERTISEMENT

Începând de joi se va schimba modalitatea privind calculul infectărilor cu Covid-19 în România. Teoretic, asta înseamnă că mult mai multe județe pot intra în scenariu roșu.

Potrivit unei hotărârii de guvern care a fost deja publicată în Monitorul Oficial pe 10 februarie, va trebui schimbată modalitatea de raportare a cazurilor de bolnavi cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

În funcţie de rata incidenţei dintr-o localitate se stabilesc scenariile cu diferite restricţii impuse pentru a limita răspândirea virusului. Asta înseamnă că industria Horeca, dar și funcționarea unor școli, ar putea fi afectată în următoarele zile.

Mai multe județe pot intra în scenariu roșu de joi. Se schimbă calculul infectărilor

În acest moment, la nivel național avem un singur județ aflat în scenariul roșu. E vorba de Timiș, acolo unde, dată fiind o testarea la un nivel mult mai ridicat, rata ajunge la 4,18, la distanță mare de următorul județ din topul negativ, Maramureș, cu o rată de 2,98 la mie.

ADVERTISEMENT

Potrivit ultimei hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul ţării cu încă 30 de zile, până acum, la stabilirea incidenţei la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se luau în considerare focarele din centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrele rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele şi spitalele.

Ce reprezintă un focar? Dacă trei persoane într-o instituție sunt infectate, se declară focar, iar în momentul în care se calculează pentru localitatea respectivă focarele respective vor juca un rol foarte important în modul în care se raportează aceste date.

ADVERTISEMENT

Această modificare legislativă înseamnă, în unele cazuri, în localitățile care au înregistrate focare Covid-19, în schimbarea scenariului după care funcționează restaurantele, cafenelele și sălile de spectacole, dar şi a scenariilor în care vor funcționa școlile.

Ce județe pot intra în scenariul roșu de joi

Potrivit unei hărți virtuale prezentate la Antena 3, pe lângă Timiș, în scenariul roșu ar mai putea intra în zilele următoare și alte județe mari din zona centrală și nordică a țării, precum Sibiu, Brașov, Cluj sau Maramureș.

ADVERTISEMENT

Tot de joi, București și Ilfov ar putea reveni în zona roșie, lucru care ar aduce un impact uriaș în privința funcționării zonei Horeca, dar mai ales a școlilor, recent redeschise.

ADVERTISEMENT
Tags: