News

Se schimbă cartelele de telefon! Toți cei cu cartele preplătite din România trebuie identificați

05.09.2019 | 16:46
Se schimba cartelele de telefon Toti cei cu cartele preplatite din Romania trebuie identificati
ADVERTISEMENT

Se schimbă cartelele de telefon! Mare atenție pentru că nu îți vei mai putea folosi mobilul dacă nu te pui la punct cu cartela. Și firmele de telefonie mobilă sunt obligate, la rândul lor, să facă anumite modificări până în luna august a anului viitor. Concret, toți cei cu cartele preplătite din România trebuie identificați. Firmele trebuie să le înregistreze acestora datele personale, inclusiv ale celor care le-au cumpărat înainte de 1 ianuarie 2020, moment din care cartelele preplătite nu se vor mai vinde fără buletin.

Se schimbă cartelele de telefon!

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2019, firmele de telefonie mobilă trebuie, până cel mai târziu în 31 august 2020, să identifice toți posesorii de cartele preplătite vândute în țara noastră. Ca să facă lucrul acesta, firmele trebuie să colecteze de la toți deținătorii de cartele preplătite o serie de date personale, inclusiv o copie a unui act de identitate. După 1 septembrie 2020, cei ce nu și-au dat datele personale la cumpărarea de cartele preplătite nu le vor mai putea folosi.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, firmele de telefonie mobilă vor fi obligate să nu le mai furnizeze acestora servicii de telefonie. Practic, le vor bloca cartelele. OUG nr. 62/2019 este cea care condiționează cumpărarea de cartele telefonice preplătite de furnizarea unor date personale. De la 1 ianuarie 2020, cei ce vor să cumpere cartele preplătite vor trebui să transit firmei de telefonie mobile numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu, dar și o copie a actului de identitate.

Se schimbă cartelele de telefon! Cartelă
Se schimbă modalitatea de a cumpăra cartele prepay. Sursa foto – facebook

Toți cei cu cartele preplătite din România trebuie identificați

Această măsură nu va viza doar persoanele fizice, ci și firmele. Și în cazul acestora se vor colecta, atunci când cumpără cartele preplătite, date precum denumirea, sediul și codul unic de identificare/codul de identificare fiscală, dar și datele personale ale reprezentantului firmei. Mai mult, utilizatorii de cartele telefonice preplătite sunt obligați să anunțe operatorul de telefonie mobilă atunci când pierd sau le este furată o cartelă preplătită.

ADVERTISEMENT

„Pentru îmbunătățirea localizării persoanei care solicită apelurile de urgență, prin acest act mormativ, se instituie obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face în avans, de a utiliza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizătorului cartelei SIM. Începând cu data de 1 septembrie 2020, este interzisă furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile, pentru care plata se face în avans, prin intermediul cartelelor SIM, ai căror utilizatori finali nu au pus la dispoziția furnizorului datele de identificare. Deci, de la 1 septembrie 2020, nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără a fi prezentate datele de identificare ale utilizatorilor”, a spus Petre Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvenului.

 

Tags: