News

Se schimbă decontarea directă a RCA! Termen limită de prezentare a decontului reparației, sub sancțiunea returnării sumei primite

04.09.2019 | 16:50
Se schimba decontarea directa a RCA Termen limita de prezentare a decontului reparatiei sub sanctiunea returnarii sumei primite

Se schimbă decontarea directă a RCA! De acum încolo, beneficiarii decontării directe a polițielor de asigurare RCA vor avea la dispoziție un termen în care să prezinte asiguratorului propriu decontul reparației vehiculului. Atenție! Cine nu face acest lucru riscă să returneze suma primită prin decontare directă. Mai mult de atât, reparația trebuie efectuată într-un service autorizat, conform unui proiect legislativ.

Se schimbă decontarea directă a RCA!

Vă readucem aminte că din 2017 legislația privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto permitea decontarea directă în cazul avarierii vehiculelor. Concret, partea prejudiciată într-un accident rutier beneficia în mod direct de la propriul asigurător de despăgubire, în anumite condiții. Un proiect legislativ prevede acum două modificări importante cu privire la această procedură de decontare directă.

Cei care au conceput proiectul spun că decontarea directă vine în sprijinul beneficiarului asigurării, asigurându-i posibilitatea de a repara repede vehiculul și la un service ales de acesta. Cu toate acestea, inițiatorii au constatat, că reparația vehiculului avariat ”se realizează în foarte multe cazuri în unități neautorizate, de către persoane nespecializate și în condiții improprii”.

Se schimbă decontarea directă a RCA! Asigurare
Reparația automobilului avariat trebuie făcută la un service autorizat. Sursa foto – facebook

Termen limită de prezentare a decontului reparației, sub sancțiunea returnării sumei primite

”Beneficiarul despăgubirii directe, primește suma alocată de către societatea de asigurare și, din acel moment, nu mai există un control asupra modului în care acesta utilizează în mod real suma primită. Or, pe de o parte, domeniul căruia poate să îi aparțină avaria poate fi foarte variat, iar pe de altă parte avariile apărute pot fi de natură să afecteze în mod grav siguranța rutieră. O avarie la sistemul de frânare, la sistemul de direcție sau un alt tip de avarie la componente sau sisteme esențiale, de a căror reparație corespunzătoare depinde direct buna funcționare a vehiculului și implicit repunerea sa în circulație în condiții de siguranță, trebuie realizată de către o persoană autorizată, care astfel prezintă garanții atât cu privire la competența sa, cât și cu privire la posibilitatea angajării răspunderii sale”, arată autorii proiectului legislativ.

Drept pentru care aceștia propun acum ca dispoziției actuale din lege, care prevede că procedura de decontare directă se stabilește prin reglementări ale A.S.F. , să i se adauge obligativitatea prezentării la societatea de asigurări a decontului reparației vehiculului avariat, în termen de cel mult 45 de zile de la data reparației într-o unitate autorizată, sub sancțiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă.

 

 

 

Tags: