News

Se schimbă din nou Codul Rutier? Ce vrea să modifice Poliția Rutieră

21.05.2019 | 11:59
Se schimba din nou Codul Rutier Ce vrea sa modifice Politia Rutiera
ADVERTISEMENT

Codul Rutier ar putea suferi noi modificări. Poliția intenționează să vină astfel în întâmpinarea românilor care optează pentru altă variantă de deplasare pe drumurile publice, în detrimentul clasicelor autoturisme.

Poliția Rutieră intervine în problema trotinetelor electrice

Este vorba despre trotinetele electrice, la care tot mai mulți români apelează în ultima vreme, pentru a se deplasa. Întrucât legislația actuală nu le permite posesorilor respectivelor trotinete să circule pe drumurile publice, Direcția de Poliție Rutieră a anunțat că „analizează oportunitatea modificării Codului Rutier, pentru a reglementa și acest aspect”.

ADVERTISEMENT

Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna, şi a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu număr de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare. Astfel, se constată că vehiculele exceptate de la obligaţia înmatriculării/înregistrării sunt enumerate limitativ în cadrul legal în vigoare, trotineta electrică neregăsindu-se printre acestea” , se arată în comunicatul dat publicității de instituția în cauză.

Tot mai mulți români aleg să circule pe drumurile publice cu trotinete electrice, deși este ilegal. Sursa foto:Evz.ro
Tot mai mulți români aleg să circule pe drumurile publice cu trotinete electrice, deși este ilegal. Sursa foto:Evz.ro

Reguli de circulație pentru posesorii trotinetelor electrice

În cea ce privește regulile de circulație pentru conducătorul unei trotinete electrice pe drumuri publice, Direcția de Poliție Rutieră menționează că „acestuia îi sunt opozabile regulile stabilite pentru vehicule în general”.

ADVERTISEMENT

Președintele Organizației Pentru Promovarea Transportului Alternativ În România ridică însă o problemă importantă în privința circulației prin intermediul trotinetelor electrice. Marian Ivan susține că drumurile din țara noastră nu ar permite deplasarea cu viteză a unor astfel de vehicule, riscând să-i pună în pericol pe utilizatorii lor.

În opinia mea, trotinetele electrice sunt de două categorii: cele care ar trebui limitate la o viteză de 25km/h şi cele care depăşesc această viteză şi ar trebui să fie reglementate în baza unei legislaţii asemănătoare obţinerii carnetului de conducere. În acest moment nu există condiţii pentru circulaţia trotinetelor pe drumurile publice. În momentul de faţă, starea infrastructurii, mă refer la partea carosabilă, nu ar permite circulaţia în viteză a unor vehicule cu roţi atât de mici fără să-i pună în pericol pe participanţii la trafic, respectiv pe utilizatori, mai exact. Sunt necesare multe modificări în Codul Rutier. Tehnologia a depăşit legislaţia şi este nevoie de o actualizare. Să se prevadă mai multe sancţiuni, mai multe reguli, mai multe facilităţi pentru categoriile vulnerabile în trafic” , a declarat acesta pentru G4Media.ro.

ADVERTISEMENT

 

 

Tags: