News

Se schimbă etichetele energetice ale produselor electrocasnice. Ce informații vei găsi începând cu 1 septembrie

Etichetele energetice propuse de UE pentru a îmbunătăți informarea consumatorilor vor fi folosite pentru noi produse, începând cu data de 1 septembrie 2021.
01.09.2021 | 12:05
Se schimba etichetele energetice ale produselor electrocasnice Ce informatii vei gasi incepand cu 1 septembrie
Noile etichete energetice se aplică pentru mai multe categorii de produse. Ce schimbări aduce noua clasificare a electrocasnicelor. Sursa foto: ec.europe.eu.
ADVERTISEMENT

Data de 1 septembrie marchează cea de-a doua fază a introducerii noilor etichete energetice.

Uniunea Europeană a pregătit noi etichete pentru cinci categorii de produse din gospodărie, fie că vorbim de electrocasnice, televizoare, sau becuri.

La data de 1 martie, au fost schimbate etichetele energetice pentru frigidere și congelatoare, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și televizoare.

ADVERTISEMENT

Odată cu sosirea datei de 1 septembrie, noile etichete vor fi folosite și pentru becuri și lămpi.

Ulterior, în următorii ani, după cum și oficialii UE anunță, vor fi înlocuite și etichetele energetice ale altor produse pe care figurează deja o etichetă specifică Uniunii.

ADVERTISEMENT

Noul format al etichetelor este inspirat de cel precedent, astfel încât nu vei avea prea mari probleme în ceea ce privește citirea acestora. Designul actual a fost aprobat încă din data de 11 martie 2019.

Ce noutăți propun etichetele energetice actualizate

În imaginea de mai jos poți vedea o comparație între o etichetă veche și una nouă, astfel încât să-ți poți face o idee despre diferențele de elemente.

ADVERTISEMENT
Noile etichete energetice se aplică pentru mai multe categorii de produse. Ce schimbări aduce noua clasificare a electrocasnicelor. Sursa foto: ec.europa.eu.
Noile etichete energetice se aplică pentru mai multe categorii de produse. Ce schimbări aduce noua clasificare a electrocasnicelor. Sursa foto: ec.europa.eu.

Singura diferență reală de conținut o reprezintă un cod QR adăugat în partea din dreapta sus a noii etichete. Dacă scanezi acest cod, vei putea obține informații suplimentare cu privire la produsul pe care dorești să-l achiziționezi.

Clasele de eficiență energetică au fost schimbate, astfel că în loc de sistemul A+++, A++, A+, A, B, C, D, este folosită notarea A, B, C, D, E, F, G.

ADVERTISEMENT

Corespondența este simplă, fiind realizată în ordinea literelor. Astfel, dacă un produs A+++ este acum în clasa energetică A, un produs din clasa B face acum parte din clasa E.

De reținut este și faptul că schimbarea notației claselor nu are vreo influență asupra consumului de energie electrică. Un produs aflat anterior în clasa B, cu un consum de 100 kWh/ an, nu este mai performant decât același produs ajuns în clasa E.

În mod interesant, noua clasă energetică A a fost creată astfel încât să nu cuprindă niciun produs disponibil pe piață la momentul respectiv. Astfel, UE le oferă producătorilor un spațiu în care să prezinte noi produse și mai eficiente din punct de vedere energetic.

Următoarele produse care vor beneficia de etichete energetice schimbate vor fi radiatoarele, aparatele de aer condiționat, aparatele de bucătărie (altele decât mașinile de spălat vase) și anvelopele. Rămâne însă de văzut când vor fi schimbate etichetele acestora.

Etichetele energetice, o istorie europeană începută în 1994

Etichetele energetice au un istoric ce se întinde pe mai bine de un sfert de secol deja. Au fost introduse inițial în 1994, pentru o serie de electrocasnice, iar în 2004 au fost dezvoltate suplimentar, fiind introdusă scara comparativă cu notații de la A la G.

UE susține că eticheta este un element pivotal în sprijinirea clienților care doresc să achiziționeze produse mai eficiente energetic. De asemenea, sistemul de notare îi convinge pe producători să continue inovația produselor pe care le comercializează.

Într-adevăr, producătorii nu bat pasul pe loc, deoarece e foarte posibil ca fiecare să aibă un interes și o dorință ca produsele sale să apară ”deasupra” celor propuse de competitori. Spre exemplu, aproximativ două treimi din mașinile de spălat și frigiderele vândute în 2006 făceau parte din clasa energetică A. În 2017, procentajul acestor electrocasnice ajunse în categoriile A+++, A++ și A+ ajunsese la 90%.

Un Eurobarometru din 2019 arată că 93% dintre consumatori recunosc eticheta energetică și 8 din 10 o iau în considerare atunci când vor să cumpere un produs eficient.

Oficialii UE au salutat introducerea noilor sisteme de etichetare. Monique Goyens, director general al BEUC, Asociația Europeană a Consumatorilor, afirma că ”ne bucurăm că UE rezolvă carențele actualului sistem de etichetare energetică, începând cu cinci produse des întâlnite în locuințele oamenilor. Era momentul să revenim la etichetarea A-G, neambiguă, pentru a-i convinge pe oameni să cumpere mașini de spălat sau frigidere care consumă mai puțin și care îi ajută să economisească bani.”

De asemenea, Paolo Falcioni, director general al APPLIA, Asociația Producătorilor Europeni de Electrocasnice, spune că ”de aproape 30 de ani, eticheta energetică i-a ajutat pe europeni să ia decizia potrivită în alegerea electrocasnicelor. În paralel, industria a fost motivată să creeze produse mai inovatoare și mai prietenoase cu mediul. Într-o vreme în care crearea unei Culturi Circulare a devenit o necesitate, legiuitorii trebuie să se asigure că etichetele continuă să fie de încredere. Avem nevoie de comunicare masivă cu privire la noile schimbări, în special pentru a evita ca un astfel de proiect să le creeze confuzie consumatorilor, în loc să-i ajute.”

ADVERTISEMENT