News

Se schimbă facturile de energie pentru români. Cum se va face eșalonarea de plată de la 1 aprilie

Se schimbă facturile de energie pentru români, fiind vizați toți consumatorii casnici începând cu 1 aprilie 2023. Lucrurile ar trebui să fie mai simple.
28.03.2023 | 07:08
Se schimba facturile de energie pentru romani Cum se va face esalonarea de plata de la 1 aprilie
Se schimbă facturile de energie. Foto: Antena 3
ADVERTISEMENT

Se schimbă facturile de energie pentru români, fiind vizați toți consumatorii casnici începând cu data de 1 aprilie 2023. ANRE a anunțat care sunt noile reglementări referitoare la facturarea consumului de curent și gaze pentru clienții casnici.

Se schimbă facturile de energie

ANRE a emis deja ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, precum și a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice. Va exista un nou model de factură pentru toți clienții din România, precum și o posibilitate de reeșalonare a plăților începând cu aprilie.

ADVERTISEMENT

Legea prevede că dacă furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract, furnizorul e obligat să eșaloneze această factură pe o perioadă ”cel puțin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalități”.

Zeci de mii de români au primit deja câte două sau trei facturi în ultima lună, iar pentru unii urmează și a treia. În aceste condiții oamenii cu siguranță nu pot face față și nu le pot plăti toate simultan, astfel că vor beneficia de această eșalonare la plată oferită de furnizori.

ADVERTISEMENT

Noul model de factură a fost gândit pentru ca orice român să înțeleagă mult mai bine factura și datele prezentate aici. Așadar, facturile nu vor mai fi complicate, însă va exista o anexă cu mai multe detalii pentru cei care au răbdarea necesară pentru a studia aceste chestiuni tehnice.

Totodată, Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat de ANRE prevede că perioada de facturare va fi de o lună, că intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni, pe lângă faptul că regularizarea consumului de energie electrică se va face la maximum 3 luni. Această regulaziare va fi inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție.

ADVERTISEMENT

”În vederea armonizării cadrului de reglementare existent cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi în raport cu recentul Regulament de furnizare a energiei electrice la clienții finali, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 5/2023, am aprobat, în şedinţa de astăzi a Comitetului de Reglementare al ANRE, Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici.

Ca urmare a noilor prevederi aprobate, facturile emise de furnizorii de energie electrică pentru toţi clienţii casnici pentru consumul de energie electrică vor respecta modelul de factură prevăzut în anexa la Ordin”, a transmis, oficial, ANRE.

ADVERTISEMENT

În concluzie, modelul de factură pentru clienţii casnici, noua variantă simplificată, va conține de fapt datele de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului, data de încetare a contractului, perioada de facturare, cantitatea totală de energie electrică facturată, preţul final facturat, valoarea totală de plată, precum și data scadentă a plăţii.

ADVERTISEMENT
Tags: