Harta lumii este la un pas de a se reconfigura. Modificarea ar putea fi cauzată de mișcarea rapidă a unui continent. În fiecare an, acesta se deplasează cu 7 centimetri și se apropie de cea mai mare suprafață de pământ de pe Glob.
Harta lumii nu va mai arăta deloc așa cum o știm cu toții. Australia, cel mai rapid continent din lume, este din ce în ce mai aproape de a produce o modificare semnificativă.
Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, Australia se deplasează cu aproximativ 7 centimetri pe an. Spre deosebire de Australia, celelalte continente se deplasează cu 1.5 centimetri anual. Datorită faptului că este mai rapid decât alte continente, Australia ar putea fi responsabil de crearea unui nou supercontinent.
Deplasarea rapidă a Australiei este cauzată de mișcarea Plăcii Indo-Australiene. Aceasta placă susține Australia continentală, Noua Zeelandă, Tasmania și o parte semnificativă din Oceanul Indian.
Geologii au analizat direcția de deplasare a Australiei și au identificat faptul că acest continent se îndreaptă spre direcția de nord. Peste zeci de milioane de ani, geologii sunt de părere că Placa Indo-Australiană ar putea intra în coliziune cu marginea sudică a Plăcii Eurasiatice.
Dacă se produce această ciocnire între cele două plăci, se va forma un nou supercontinent, care se va numi ”Austrasia”. Chiar dacă poate suna ciudat, nu este pentru prima dată când harta lumii se configurează într-un asemenea mod.
În urmă cu 200 de milioane de ani, Australia pe care o știm cu toții astăzi făcea parte din Gondwana. Acesta a fost un supercontinent care cuprindea Africa, India, Antarctica, America de Sud și Australia.
Mișcarea rapidă a continentul Australia nu va duce doar la crearea unui nou supercontinent în viitorul îndepărtat, ci produce efecte și în prezent. Deplasarea Australiei duce la apariția unor diferențe semnificative între pozițiile marcate pe hartă și cele din realitate, iar asta afectează sistemele de navigație prin satelit.