News

Se schimbă legea. Mii de români care stau la bloc rămân cu mai mulți bani în buzunar

13.04.2021 | 07:26
Se schimba legea Mii de romani care stau la bloc raman cu mai multi bani in buzunar
ADVERTISEMENT

Schimbare legislativă importantă în favoarea cetățenilor. Mii de români care locuiesc la bloc vor rămâne cu bani în plus lunar după ce aleșii au votat o propunere a liberalului Florin Roman.

Mai exact, Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind funcționarea asociațiilor de proprietari şi administrarea condominiilor în sensul exceptării copiilor mai mici de trei ani de la plata cheltuielilor repartizate într-o locuință după numărul de persoane.

ADVERTISEMENT

Noua lege este extrem de importantă, dat fiind faptul că în prezent niciun proprietar nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune.

Mii de români care stau la bloc rămân cu mai mulți bani în buzunar, conform unei modificări legislative

Senatul a adoptat, luni, 12 aprilie, o propunerea pentru modificarea Legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Astfel, copiii mai mici de trei ani vor fi exceptați de la plata întreținerii, potrivit acestei modificări, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Copiii până la împlinirea vârstei de trei ani sunt exceptaţi de la plata cheltuielilor repartizate după numărul de persoane, prevede proiectul de act normativ amendat de Comisia pentru administraţie publică a Senatului.

Florin Roman, iniţiatorul propunerii legislative, explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ că ”plata întreţinerii casei scării unui bloc este achitată de părinţi, iar copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezenţa părinţilor sau a unui adult.

ADVERTISEMENT

Cheltuielile alocate fiecărui copil în vârstă mai mică de trei ani pentru întreţinerea blocului pot fi folosite de părinţi mai bine pentru costurile creşterii acestor copii”, a mai spus Roman.

  • 134 voturi pentru şi un vot împotrivă a avut acest proiect de lege

În perioada următoare, propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează sistemul în prezent

Potrivit legislației actuale, niciun proprietar nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, dar ca o unică excepție, în baza hotărârii adunării generale a asociației, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.

Interesant este faptul că, în 2018, liberalii au inițiat un proiect de lege care propunea scutirea copiilor sub vârsta de 7 ani de la cheltuielile pe beneficiari aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar atunci acest demers a căzut, fiind refuzat de toate forțele politice importante.

ADVERTISEMENT