Sport

Se schimbă “legea Novak” în handbal?! Amenzi de 10 ori mai mari sau depunctare. A fost depusă o petiţie la Avocatul Poporului. Exclusiv

Ordinul ministrului Novak a creat multe controverse în handbal. După ce unele cluburi nu au ţinut cont de această lege, se iau în discuţie pedepse mai aspre.
26.09.2022 | 11:05
Se schimba legea Novak in handbal Amenzi de 10 ori mai mari sau depunctare A fost depusa o petitie la Avocatul Poporului Exclusiv
Secvenţă din meciul CSM Bucureşti - Rapid. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Ordinul emis de ministrul Sportului, Eduard Novak, în luna iulie, a agitat apele în lumea sportului. Regula a fost adoptată pentru protejarea sportivilor autohtoni, astfel că fiecare echipă sportivă trebuia să aibă în componenţă pe teren minimum 40% sportivi români.

“Legea Novak” stârneşte mari controverse în lumea handbalului!

În handbal asta s-ar traduce cu trei jucători români mereu pe parchet. În cazul în care un antrenor greşeşte la o schimbare şi timp de câteva secunde are doar doi sportivi pe teren, regula este încălcată.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii august, în Consiliul de Administraţie al FRH au fost scoase regulile privind jucătoarele U-21 şi U-23 în Liga Naţională, fiind inclusă însă “legea Novak” privind folosirea jucătorilor români.

Însă, amenzile pentru nerespectarea acestei reguli au fost stabilite la un nivel foarte mic. 3000 de lei este penalitatea pe care trebuie să o achite fiecare echipă în momentul în care încalcă ordinul de ministru. La fiecare meci, amenda creşte cu 100 de lei.

ADVERTISEMENT

Amenzi de 10 ori mai mari sau depunctare, printre măsurile propuse

În Liga Naţională de Handbal sunt multe echipe cu bugete de peste 1,5 milioane de euro anual, astfel că o amendă de 600 de euro nu reprezintă nicio problemă. Şi aşa cum FANATIK a scris mai pe larg pe acest subiect, mai multe echipe din campionat au încălcat regula încă din prima etapă.

Din informaţiile noastre, celor din minister nu le-a căzut bine faptul că “legea Novak” a fost călcată în picioare şi vor să impună amenzi de 10 ori mai mari, adică în loc de 3000 de lei, penalitatea să fie de 30.000 de lei/meci.

ADVERTISEMENT

Petiţie depusă la Avocatul Poporului!

De asemenea, conducătorii cluburilor cu bugete mai mici din Liga Naţională au deschis această problemă în Consiliul de Administraţie, iar în perioada următoare cluburile care mai încalcă această lege ar putea să suporte amenzi mai mari sau chiar să fie depunctate.

Tot în ceea ce priveşte acest subiect, mai mulţi oameni din handbal au semnat o petiţie pe care au depus-o la Avocatul Poporului privind acest ordin de ministru, atât de controversat în acest debut de sezon.

ADVERTISEMENT

Carlos Viver, despre “legea Novak”: “Cred că este populistă și pentru colectare de taxe”

În handbalul feminin, CSM Bucureşti, Rapid, Dunărea Brăila sau SCM Râmnicu Vâlcea au un procent mai mare de 50% de jucătoare străine în lot. Iar într-un interviu pentru FANATIK, antrenorul campioanei, Carlos Viver, consideră că legea Novak este una populistă:

“Cred că regulile trebuie să fie eficiente și nu populiste. De exemplu, în ultimul meci din campionat, româncele au evoluat foarte multe minute și au avut un mare merit în victoria noastră, dar dacă, din cauza unei erori de organizare tactică, aș fi avut doar două românce pe teren pentru 10 secunde, ar fi trebuit să plătim o amendă. Nu are logică și măsura nu este eficientă. Cred că este populistă și pentru colectare de taxe”, a fost răspunsul lui Viver cu privire la ordinul de ministru.

  • 3000 de lei este amenda pe care trebuie să o plătească echipele care încalcă ordinul de ministru
  • 3 jucători români trebuie să fie în permanenţă pe teren pentru ca ordinul să fie respectat
ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Vești bune pentru români. Ce pensie vor obține oamenii care încasează în prezent sub 3000 de lei
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant