News

Se schimbă legea pensiilor! Aleşii locali vor avea parte de pensii speciale

12.06.2019 | 08:52
Se schimba legea pensiilor Alesii locali vor avea parte de pensii speciale

Se schimbă din nou legea pensiilor! Guvernul ar putea adopta prin ordonanță de urgență Codul Administrativ. Documentul este unul îndelung contestat întrucât conține mai multe prevederi controversate. Printre ele se află și introducerea pensiilor speciale pentru aleşii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (jumătate plus 1 din numărul consilierilor în funcţie), faţă de două treimi cât era până acum, dar și mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcţionarii publici.

Se schimbă legea pensiilor!

Astfel, aleșii locali ar putea beneficia de pensii speciale, Codul Administrativ urmând a trece la pachet. Miza proiectului pare a fi reprezentată de intrarea în legalitate a companiilor municipale înfiinţate de Gabriela Firea. Până acum, edilul Capitalei nu avea votul USR şi PNL, ceea ce făcea imposibil de obținut votul celor două treimi din consilierii generali. Mesajul premierului este unul cât se poate de clar.

„Vreau să spun primarilor că voi adopta prin ordonanţă de urgenţă Codul administrativ. Este important să avem acest cod pentru a aduce ordinea în administraţie“, a precizat Viorica Dăncilă. Mai exact, dacă trece noul cod administratiov, trebuie să stiți că persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, care au exercitat funcţii de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute de legislaţia privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă.

Se schimbă legea pensiilor! Talon pensie
Codul Administrativ ar putea trece la pachet cu alte legi. Sursa foto – facebook

Aleşii locali vor avea parte de pensii speciale

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, beneficiază de indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. În cazul exercitării unor mandate diferite în condiţiile prevăzute la alin. (3), la calculul indemnizaţiei lunare pentru limită de vârstă se vor avea în vedere indemnizaţiile lunare brute aflate în plată, corespunzătoare pentru fiecare funcţie.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat după suspendare. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.

Se schimbă legea pensiilor! Talon pensie
Un primar cu trei mandate ar putea lua și 11 mii de lei în plus la pensie. Sursa foto – facebook

Câți bani vor lua în plus aleșii locali

De remarcat că aceste pensii se vor acorda pe lângă pensiile normale.Astfel, la un simplu calcul se poate observa cum aleşii locali ar putea primi în plus câteva zeci de mii de lei. De exemplu, un primar care a avut un mandat va primi 19% din indemnizaţia lunară brută pensie specială, unul care a avut două mandate 38%, iar unul care a avut trei sau mai multe mandate – 57%. Mai concret, dacă un primar de comună are o indemnizaţie brută de 6.000 lei şi a avut două mandate, va primi o pensie specială de 1.800 lei.  Primarul unui oraş mai mare, care poate avea între 10.000 şi 20.000 lei pe lună brut şi două mandate, va primi în plus până la 7.600 lei/lună. Dacă are trei mandate ajunge la 11.000 lei pe lună.