News

Se schimbă legea pentru asociațiile de proprietari. Reguli noi pentru administratorii de bloc. 3.000 de lei amendă pentru cine nu le respectă

Schimbare legislativă pentru asociațiile de proprietari: apar reguli noi pentru administratorii de bloc. Nerespectarea lor aduce amenzi uriașe.
02.06.2024 | 11:35
Se schimba legea pentru asociatiile de proprietari Reguli noi pentru administratorii de bloc 3000 de lei amenda pentru cine nu le respecta
Modificare legislativă: se impun reguli noi pentru administratorii de bloc. Amendă de 3.000 de lei pentru nerespectarea lor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O propunere legislativă apărută în Parlament vine să schimbe legea pentru asociațiile de proprietari și să aducă reguli noi pentru administratorii de bloc. Cei care nu le respectă riscă amenzi usturătoare.

Modificare legislativă: se impun reguli noi pentru administratorii de bloc. Amendă de 3.000 de lei pentru nerespectarea lor

În curând, în România vor apărea reguli noi pentru administratorii de bloc. Rolul lor este acela de a reduce frauda și abuzurile comise de aceștia. Un proiect de lege în acest sens a fost inițiat de Eugen Țapu-Nazare, fost secretar de stat în ministerul Economiei.

ADVERTISEMENT

Noul act normativ, de îndată ce va fi votat și ulterior promulgat, introduce măsuri stricte și amenzi considerabile pentru administratorii de bloc care nu respectă noile reglementări.

Propunerea legislativă a fostului oficial de la Economie impune ca toți administratorii de bloc să fie obligați să prezinte toate documentele la control atunci când organele le cer, notează Capital.

ADVERTISEMENT

”În ultimii ani, în spaţiul public au apărut numeroase dezbateri referitoare la abuzuri ale administratorilor, falsuri în acte, delapidări, fraude, multe dintre acestea ajungând în faza urmăririlor penale sau a condamnărilor, cu grave consecinţe asupra populaţiei care este nevoită, din banii proprii, să suporte aceste fapte”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei.

Amenzi uriașe pentru administratorii de bloc care nu se conformează noilor reguli

În expunerea de motive, Eugen Țapu-Nazare a mai subliniat necesitatea ca reprezentanții Primăriei care efectuează controale la asociațiile de proprietari în urma sesizărilor să aibă o prevedere legală care să le consolideze atribuțiile.

ADVERTISEMENT

Proiectul de față vorbește și de aplicarea unor amenzi considerabile pentru administratorii de bloc care nu respectă legea. ”Neprezentarea la organele de control cu documentele solicitate” va fi considerată contravenție.

Din același proiect de lege mai rezultă că administratorii asociațiilor de proprietari care nu furnizează toate documentele necesare pentru a explica deciziile luate riscă amenzi între 500 și 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, Legea nr. 230/2007, cea a asociațiilor de proprietari, este destul de permisivă. Mai exact, ea le acordă asociațiilor de proprietari posibilitatea să refuze prezentarea documentelor solicitate în timpul controalelor. Mai exact, administratorii nu pot fi trași la răspundere pentru acest lucru, se mai prezintă în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul...
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe...
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe Arena Naţională: Imbecili şi frustraţi cei care au huiduit!
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Se ia PERMISUL de CONDUCERE dacă ai această BOALĂ!
Se ia PERMISUL de CONDUCERE dacă ai această BOALĂ!
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei...
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei doi. "E ușor să stai o viață întreagă cu picioarele desfăcute. Să găsești un prost și să torni copii"
O nouă minivacanță pentru români. Mai sunt câteva zile
O nouă minivacanță pentru români. Mai sunt câteva zile
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți...
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți bani a pierdut în carieră: „M-au vândut, exact asta au făcut”