O propunere legislativă apărută în Parlament vine să schimbe legea pentru asociațiile de proprietari și să aducă reguli noi pentru administratorii de bloc. Cei care nu le respectă riscă amenzi usturătoare.
În curând, în România vor apărea reguli noi pentru administratorii de bloc. Rolul lor este acela de a reduce frauda și abuzurile comise de aceștia. Un proiect de lege în acest sens a fost inițiat de Eugen Țapu-Nazare, fost secretar de stat în ministerul Economiei.
Noul act normativ, de îndată ce va fi votat și ulterior promulgat, introduce măsuri stricte și amenzi considerabile pentru administratorii de bloc care nu respectă noile reglementări.
Propunerea legislativă a fostului oficial de la Economie impune ca toți administratorii de bloc să fie obligați să prezinte toate documentele la control atunci când organele le cer, notează Capital.
”În ultimii ani, în spaţiul public au apărut numeroase dezbateri referitoare la abuzuri ale administratorilor, falsuri în acte, delapidări, fraude, multe dintre acestea ajungând în faza urmăririlor penale sau a condamnărilor, cu grave consecinţe asupra populaţiei care este nevoită, din banii proprii, să suporte aceste fapte”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei.
În expunerea de motive, Eugen Țapu-Nazare a mai subliniat necesitatea ca reprezentanții Primăriei care efectuează controale la asociațiile de proprietari în urma sesizărilor să aibă o prevedere legală care să le consolideze atribuțiile.
Proiectul de față vorbește și de aplicarea unor amenzi considerabile pentru administratorii de bloc care nu respectă legea. ”Neprezentarea la organele de control cu documentele solicitate” va fi considerată contravenție.
Din același proiect de lege mai rezultă că administratorii asociațiilor de proprietari care nu furnizează toate documentele necesare pentru a explica deciziile luate riscă amenzi între 500 și 3.000 de lei.
La ora actuală, Legea nr. 230/2007, cea a asociațiilor de proprietari, este destul de permisivă. Mai exact, ea le acordă asociațiilor de proprietari posibilitatea să refuze prezentarea documentelor solicitate în timpul controalelor. Mai exact, administratorii nu pot fi trași la răspundere pentru acest lucru, se mai prezintă în expunerea de motive a proiectului de act normativ.