News

Se schimbă ora! Care sunt efectele orei de vară asupra bioritmului

30.03.2019 | 08:42

România trece la ora de vară, în noaptea de 30 martie spre 31 martie. Schimbarea orei care efecte importante asupra bioritmului și trebuie să fiți foarte atenți la ce vă transmite organismul. Unul dintre cele mai importante simptome este o stare de oboseală accentuată.

Se schimbă ora! Ora 3.00 devine ora 4.00

În noaptea de 30 martie spre 31 martie, ora 3.00 devine ora 4.00, iar ziua de 31 martie va avea, prin urmare, doar 23 de ore. Ora de vară a fost introdusă în România în 1923 și suspendată 20 de ani mai târziu. A fost reintrodusă, însă, în anul 1979. Din 1997, România trece la ora de vară în ultima duminică din luna martie.

Experții în sănătate avertizează că trecerea la ora de vară aduce oboseală și tulburări de somn. Mulți români le vor resimți în următoarele săptămâni. În plus, poate apărea și o ușoară depresie, iar pofta de mâncare ar putea scădea. Soluții există: mai multe ore de somn, o mai bună organizare și ceva mișcare.

Se schimbă ora! Vor fi efecte asupra bioritmului
Se schimbă ora! Vor fi efecte asupra bioritmului

Sfaturi pentru un somn mai bun

Organismul se poate adapta mai ușor la trecerea la ora de vară dacă adormim și ne trezim cu 15 minute mai târziu decât până acum, timp de câteva zile. În plus, trebuie evitată lâncezeala, statul prea mult în pat înainte să adormiți. Dacă veți reuși să păstrați rutina de somn, ceasul biologici se va regla treptat, potrivit experților britanici, citați de Mediafax.

De mare ajutor sunt jaluzelele care blochează lumina. Acestea asigură întunericul în dormitor şi îi induc creierului ideea că a venit ora de culcare. Pe de altă parte, pierderea orelor de somn nu trebuie să vă îngrijoreze, pentru că se pot recupera dacă aveți o stare psihică bună.

În urma unei decizii a Parlamentului European de săptămâna aceasta, fiecare țară membră a Uniunii Europene va decide, până în 2021, dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Tags: