News

Se schimbă ora. România trece la ora de vară 2021. Vom dormi cu o oră mai puțin

27.03.2021 | 09:02
Se schimba ora Romania trece la ora de vara 2021 Vom dormi cu o ora mai putin
În acest weekend trecem la ora de vară. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Parlamentul European le-a solicitat statelor membre să aleagă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la cea de iarnă și să comunice decizia finală, însă pandemia Covid-19 a amânat acest proces. Până în 2022, când va fi reluat, România trebuie să dea încă o dată ceasul cu o oră înainte.

Prin urmare, în noaptea de 27 spre 28 martie vom fi nevoiți să dormim mai puțin, deși specialiștii au avertizat în nenumărate rânduri cu privire la efectele pe care le poate avea această schimbare bruscă.

ADVERTISEMENT

Vorbim aici despre oboseală, irascibilitate, scăderea imunităţii, insomnie și chiar o incidență a atacurilor de cord cu până la 20% mai mare. O posibilă explicaţie este legată de creşterea intensităţii luminoase.

România trece la ora de vară. În acest weekend vom dormi mai puțin

Lumina este factorul care transmite creierului prin intermediul retinei faptul că poate intra în starea de veghe şi determină activarea acestuia.

ADVERTISEMENT

Organismul uman are o ritmicitate de funcţionare cu activitate pe perioada zilei, când este lumină, şi somn pe perioada nopţii, ritmicitate numită ritm circadian, de 24 ore“, susține medicul psihiatru Dana Sichitiu, în timp ce psihologul Keren Rosner atrage atenția că orice modificare a fusului orar este mare consumatoare de energie. Cu atât mai mult acum, când stresul provocat de pandemie își face simțită prezența în viețile noastre.

Un procent important din persoane vor percepe această modificare a orei ca picătura care umple paharul. Sunt cei mai sensibili, care s-au săturat de stresul pandemiei, de restricţiile impuse. Indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili.

ADVERTISEMENT

În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare.

Dar mai avem şi cetăţenii care nici măcar nu vor băga în seamă această trecere la ora de vară pentru că au pe cap alte griji mai mari. Sunt preocupaţi de ce restricţii de circulaţie noi se introduc, de gestionarea resurselor financiare sau de problema copiilor care fac şcoală online”, explică specialistul.

ADVERTISEMENT

În plus, studiile au arătat că schimbarea bruscă a fusului orar și pierderea unei ore de somn pot creşte incidenţa atacurilor de cord cu până la 20%. „De fapt, din cauza acelei ore de somn pierdute se pot agrava accelerat mai multe tipuri de afecţiuni cronice”, susține medicul Amneet Sandhu, prezent la o reuniune a Colegiului American de Cardiologie din Washington.

ADVERTISEMENT