Fotbal international

Se schimbă perioada de transferuri după criza coronavirusului. Când vor avea loc operaţiunile de mercato

01.06.2020 | 19:28
Se schimba perioada de transferuri dupa criza coronavirusului Cand vor avea loc operatiunile de mercato
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a dat peste cap şi lumea sportului, în special fotbalul având cel mai mult de suferit. Cu toate acestea FIFA şi UEFA au ţinut să nu creeze haos pentru actualul sezon şi au pus ca prioritate încheierea campionatelor naţionale şi după aceea a cupelor europene.

Perioada de mercato de vară se schimbă după criza coronavirusului

Din acest motiv, al faptului că întrecerile interne se vor încheia mult mai târziu decât calendarul obişnuit şi cupele europene se vor termina în luna august, FIFA a decis să schimbe şi datele perioadei estivale de transferuri.

ADVERTISEMENT

Potrivit publicației Football-Italia, perioada de mercato va începe pe 1 septembrie și se va încheia pe 5 octombrie. UEFA a recomandat ca ligile să-și încheie meciurile până pe 4 august pentru a putea fi stabilit tabloul echipelor participante în Champions League și Europa League.

Perioada 1 iunie – 31 august trebuie folosită ca etapă a înţelegerilor preliminarii

Totodată a fost făcută recomandarea ca fiecare club să încerce  să-și convingă jucătorii să semneze prelungirea contractelor cel puțin cu o lună, având în vedere că acestea erau scadente inițial pe 30 iunie, inclusiv contractele sub formă de împrumut.

ADVERTISEMENT

Perioada cuprinsă între 1 iunie și 31 august, care reprezenta vechea perioadă a transferurilor estivale,  ar trebui să fie destinată înțelegerilor preliminare. Cluburile să se înţeleagă deja între ele şi să aştepte data de 1 septembrie doar pentru a oficializa mutarea.

Se va merge mult pe contracte cu jucători liberi sau pe împrumuturi

În această vară nu sunt aşteptate decât câteva lovituri de mercato, pandemia de COVID 19 făcând ravagii financiare în conturile cluburilor, ca urmare a interdicţiei accesului spectatorilor la meciuri.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil majoritatea cluburilor fie vor căuta jucători liberi de contract, cărora să le stabilescă doar cuantumul salarial, fie vor apela la varianta împrumuturilor pe şase luni sau un an.

Puţine lovituri mari sunt aşteptate

Doar câteva echipe şi menţin dorinţa de a aduce unul sau doi jucători de top şi să cheltuie pentru achiziţionarea lor sume mari. În această categorie ar intra Manchester United, care are deja o înţelegere cu Borussia Dortmund pentru Jadon Sancho, care costă 120 de milioane euro, dar şi cu jucătorul, Barcelona cu ţintele Lautaro Martinez şi Neymar, Real Madrid, atentă la Pogba şi la Haaland.

ADVERTISEMENT

Primul club potent care a mutat, profitând de faptul că deja a avut un an jucătorul sub formă de împrumut şi exista deja o înţelegere după un an pentru transfer definitiv, a fost PSG, care a dat 58 de milioane lui Inter pentru Mauro Icardi.

Care erau perioadele de mercato pentru vară înainte de COVID 19

  • România: 16 iunie – 7 septembrie
  • Spania: 1 iulie – 1 septembrie
  • Italia: 1 iulie – 2 septembrie
  • Germania: 1 iulie – 31 august
  • Anglia: 10 iunie – 1 septembrie
ADVERTISEMENT