News

Se schimbă poliţele RCA! Modificări la linia de prejudicii materiale

02.05.2019 | 16:46
Se schimba politele RCA Modificari la linia de prejudicii materiale

Un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului privind asigurarea de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de terțe persoane prin accidente de automobile și trambaie a fost trimisă pre dezbatere, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

Se schimbă polițele RCA

Proiectul de act normativ vine cu o serie de modificări care fac referire la contractul în baza căruia sunt stabilite condițiile generale și particulare ale acoperirii asigurării RCA, modificarea termenelor de plată în cazul în care se dorește plata în rate și riscurile multiple obligatorii prevăzute de lege.

Potrivit expunerii de motive la reglementarea contractului de asigurare RCA, documentul se încheie pe o perioadă de la o lună la 12 luni, în funcție de opțiunea asiguratului. Contractul RCA, ce ar urma să intre în dezbatere luni, 7 mai, legiferă și limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA, după cum cer normele UE.

Se schimbă poliţele RCA! Modificări la linia de prejudicii materiale
Modificări la linia de prejudicii materiale

Norme impuse de UE:

  • pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 1.000.000 euro,
  • pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferend de numărul persoanelor păgubite, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 5.000.000 euro
Se schimbă poliţele RCA! Modificări la linia de prejudicii materiale
O noutate o constituie și alternativa răscumpărării din prejudiciu suportată de asigurat

Totodată, o noutate o constituie și alternativa răscumpărării din prejudiciu suportată de asigurat. Mai clar, prin contractul RCA părțile pot conveni suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii necesare, asiguratul compensând asiguratorului RCA suma acesteia. Modificarea sugerează și posibilitatea aplicării procedurii compensării directe în cazul asigurărilor RCA. De menționat este că aceasta reprezintă o soluție doar în anumite cazuri:

  • accidentele auto se produc pe teritoriul României,
  • vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate sau înregistrate în România,
  • ambele autoturisme implicare in incident au asigurare RCA valabilă,
  • prejudiciile exclud vătămările corporale
Tags: