News

Se schimbă profilul pacientului COVID-19. Descoperirea a fost anunțată de managerul unui spital de boli infecțioase

19.05.2020 | 11:31
Se schimba profilul pacientului COVID19 Descoperirea a fost anuntata de managerul unui spital de boli infectioase
ADVERTISEMENT

Specialiștii au observat că se schimbă profilul pacientului infectat cu boala COVID-19, astfel că cei internați nu mai au forme ușoare ale afecțiunii, așa cum se întâmpla până recent.

Cum se schimbă profilul pacientului COVID-19

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț, susține că se schimbă profilul pacientului infectat cu boala COVID-19, potrivit BZI.ro.

ADVERTISEMENT

Specialistul spune că până acum pacienții care ajungeau în spital prezentau forme ușoare ale bolii cauzate de noul coronavirus sau erau asimpromatice. Acest lucru s-a schimbat în ultima perioadă.

„Aş dor să subliniez şi faptul că profilul pacientului este cumva modificat. Marea majoritate au forme medii. Foarte puţini au forme asimptomatice sau uşoare. Acest lucru înseamnă că majoritatea pacienţilor se prezintă de la început cu simptome.

ADVERTISEMENT

Acestea pot fi: febră, jena respiratorie, tuse, uneori scăderea poftei de mâncare. Ca urmare, fiecare dintre aceşti pacienţi trebuie foarte bine analizaţi, investigaţi şi să gândim o terapie pentru aceste simptome, pe lângă medicaţie care intră în protocolul stabilit de Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte infecţia cu SARS COV-2”, a declarat managerul de spital, pentru BZI.ro.

Ce putem face pentru a ne proteja

Drept urmare, medicul spune că pericolul nu a trecut, astfel că ar trebui să fim în continuare cât mai atenți și să respectăm toate măsurile de protecție care se impun în astfel de condiții.

ADVERTISEMENT

„În altă ordine de idei, având în vedere că am trecut de la starea de urgenţă la starea de alertă şi având în vedere şi profilul pacientului aş spune că trebuie să fim extrem de atenţi la măsurile de prevenţie, până la apariţia unui vaccin…

Aceste măsuri sunt: în primul rând păstrarea distanţei sociale, spălarea pe mâini cu apă şi săpun de câte ori este cazul şi de fiecare dată când intrăm în casă şi purtarea măştii, care este obligtorie în spaţiile închise”, a mai precizat specialistul.

ADVERTISEMENT

Managerul spitalului de boli infecțioase explică și de ce ar trebui să purtăm masca de protecție în spațiile deschise, aglomerate, și spune că sunt în continuare multe necunoscute legate de noul coronavirus.

„Aş spune că este de dorit să o purtăm şi în spaţiile deschise deosebit de aglomerate, în special unde există foarte mult praf, deoarece particulele de praf pot purta particule virale infectante care ne pot infecta.

Deşi a venit sezonul cald, ne bucurăm de culorile florilor, a grădinilor, nu putem spune care va fi evoluţia acestei infecţii. Deşi, dacă ne gândim la alte virusuri cum ar fi cele gripale, la virusul sincitial respirator, am putea să credem într-o scădere a acestei dinamici gripale.

Nu acelaşi lucru îl putem spune despre coronavirus pentru că aici, nu calcam deocamdată pe un teren foarte sigur. Nu cunostem foarte bine acest virus”, a mai declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, pentru BZI.ro

ADVERTISEMENT