News
notix pixel id

Se schimbă programul Prima Casă. Plafonul a crescut şi regulile se vor modifica

18.09.2019 | 13:36
Se schimbă programul Prima Casă. Plafonul a crescut şi regulile se vor modifica
Începe noul program Prima Casă. Sursa foto: stirileprotv.ro

Ediția din 2019 a programului Prima Casă va avea parte de modificări importante, urmând să fie transformat în programul „O familie, o casă”, după ce comisia de buget din Senat a dat aviz pozitiv proiectului depus de senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici modifică regulile programului noua casă

Ministrul Finanțelor Publice își propune ca programul în forma sa actualizată să devină „mai social”, venind în întâmpinarea familiilor cu venituri mici care se află în căutarea unei locuințe. Astfel, ar urma să fie impuse un prag de venit pentru beneficiari, dar și un preț maxim de achiziție.

Mai concret, noul Prima Casă va putea fi accesat de  o persoană singură sau de familiile fără copii al căror venit lunar nu depășește suma 4.500 de lei, în timp ce o familie cu copii poate accesa noul program numai dacă are un venit maxim de 7.000 de lei. Valoarea maximă a locuinţei este stabilită la suma de 70.000 de euro, finanțarea garantată find de cel mult 66.500 de euro.

Programul Prima Casă vine cu modificări importante. Sursa foto: capital.ro
Programul Prima Casă vine cu modificări importante. Sursa foto: capital.ro

Ce propune noul proiect în comparație cu vechiul program Prima Casă

În momentul de față, în cadrul programulului „Prima Casă” nu este stabilită nicio limită a veniturilor, astfel că românii cu salarii mari, care şi-ar permite un credit standard, au posibiltiatea obţinerii unui credit Prima Casă. De asemenea, nu este fixat un prag în ceea ce privește prețul locuinţelor, fiind reglementată doar valoarea maximă a creditului acordat, de 60.000 de euro, iar dacă preţul imobilului este mai mare, diferenţa poate fi suportată de către cumpărător.

O altă diferenţă esenţială este aceea că vor putea fi solicitaţi bani şi pentru construirea unei locuinţe şi, de asemenea, vor putea fi cumpărate şi locuinţe vechi. Există, însă și o serie de asemănări cu vechiul program. Spre exemplu, va fi menţinut avansul minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, valabil la „Prima Casă”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri