News

Se schimbă programul Serviciului de Paşapoarte. Anunţul făcut de Prefectura Capitalei

Prefectura Capitalei a anunțat, joi, că se schimbă programul de la Serviciul de Pașapoarte din Capitală. Asta după ce a scăzut numărul cererilor de eliberare a acestor documente.
02.09.2021 | 18:29
Se schimba programul Serviciului de Pasapoarte Anuntul facut de Prefectura Capitalei
ADVERTISEMENT

Activitatea cu publicul a Serviciului de Paşapoarte din București se micșorează și nu-și mai prelungește programul așa cum se obișnuia până acum. În ultima vreme, sunt mai puține cereri de eliberare a acestor documente și de aceea s-a decurs la această măsură.

Anunțul a fost făcut de Prefectura Capitalei, care a precizat că de pe data de 13 septembrie va fi această regulă valabilă. Noul program va fi de la 8:30 la 16:30 în zilele de luni, marți, joi și vineri, iar miercuri activitatea cu publicul va fi de la 8:30 la 18:30.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere faptul că numărul solicitanţilor de paşapoarte a ajuns la un nivel care nu mai impune un program de lucru prelungit, vă informăm că,  începând cu data de 13.09.2021, activitatea de lucru cu publicul la nivelul Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte al Municipiului Bucureşti, se va desfăşura după următorul program: Luni, marţi, joi, vineri  –  8.30 – 16.30, Miercuri – 8.30 – 18.30”, potrivit unui comunicat al Prefecturii Capitalei.

Cum se eliberează un pașaport

Pentru obținerea unui pașaport se face o cerere la Serviciul de Pașapoarte local. Ulterior, termenul de eliberare nu poate fi mare de 15 zile lucrătoare, iar pentru pașapoartele temporare, termenul nu poate fi mai mare de trei zile.

ADVERTISEMENT

De pașaport au nevoie, de obicei, românii care pleacă în țările care nu fac parte din UE. Legea prevede ca pașaportul să fie eliberat și în baza unei taxe: Concret:

-persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani trebuie să achite 258 lei,

-persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani trebuie să achite 234 lei,

-celelalte categorii de vârstă, pentru pașaportul simplu temporar, vor achita 96 lei.

Taxa eliberării pașaportului se poate plăti online, pe ghișeul.ro, la o bancă ”CEC Bank”  sau la poștă. Apoi, dovada plății o puteți prezenta la ghișeele unde mergeți.

ADVERTISEMENT

Pașaportul Covid noul document al românilor

Pandemia de coronavirus a dus la crearea unui nou pașaport: cel Covid. Documentul trebuie prezentat înainte de decolarea cu avionul, iar prin el se atestă: vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau testarea negativă de Covid. Acest tip de document se poate descărca de pe https://certificat-covid.gov.ro/

În unele țări, de exemplu Italia, pașaportul Covid trebuie prezentat în toate locurile aglomerate precum: restaurante, bar-uri, mall-uri, săli de cultură etc. Premierul Florin Cîțu nu exclude ca măsura să fie valabilă și la noi în țară.

ADVERTISEMENT

“Ne gândim şi la această soluţie. Eu nu sunt adeptul discriminărilor, dar acel paşaport include mai multe variante: persoane vaccinate, persoane testate, persoane care au trecut prin boală. Nu sunt adeptul variantei vaccinaţi/nevaccinaţi care să meargă separat la mall.

Am avut mall-urile deschise anul trecut când nu aveam vaccin şi ele erau deschise. Ar fi hilar şi ridicol să le închidem acum când avem această soluţie, vaccinul. Nu văd această soluţie niciodată”, a declarat premierul într-o conferință de presă, zilele trecute.

Ce crede Klaus Iohannis despre pașaportul Covid

Președintele Klaus Iohannis spunea la începutul acestui an, când pașaportul Covid încă nu era implementat, că acest document ar duce la discriminare.

”Acest certificat va înlesni libera circulație, însă, sigur, trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni”, spunea Klaus Iohannis la începutul acestui an.

Reamintim faptul că de pe data de 1 iulie este valabilă circulația cu pașapoartele Covid, cunoscute și ca certificatele Covid.

ADVERTISEMENT