News

Se schimbă radical examenul de bacalaureat. O singură probă cu notă pentru promoția 2027

Sorin Cîmpeanu a anunțat schimbări importante la legea educației. Bacalaureatul se transformă radical, iar absolvenții din promoția 2027 vor primi notă doar la una dintre probe.
12.07.2022 | 16:43
Se schimba radical examenul de bacalaureat O singura proba cu nota pentru promotia 2027
Modificările ar urma să fie aplicate pentru generația care începe clasa a IX-a în 2023 Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului, proba unică va consta în ”evaluarea competențelor generale, formate pe parcursul ciclului liceal la limba și literatura română, matematică și științe ale naturii, istoria și geografia României și Europei și științe socio-umane”.

Se schimbă radical examenul de bacalaureat

Pentru a putea promova proba scrisă unică este necesar ca un candidat să obțină cel puțin nota 6.

ADVERTISEMENT

Candidații vor mai trebui să susțină două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională, o probă de evaluare a competențelor digitale, proba scrisă la limba maternă, precum și probe scrise, facultative, la alegerea candidatului, specifice profilului sau specializării.

”Se consideră că au promovat bacalaureatul elevii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au susținut proba de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi străine, au susținut proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun și au obținut cel puțin nota 6, au susținut proba la limba și literatura maternă și au obținut cel puțin nota 6.

ADVERTISEMENT

Proba scrisă facultativă, specifică profilului, nu va condiționa promovarea examenului de bacalaureat”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Modificările sunt cuprinse în două proiecte de lege, în care au fost transpuse principiile proiectului România Educată, care vor fi anunțate miercuri și vor rămâne în dezbatere publică timp de 35 de zile, urmând să meargă apoi în Parlament pentru a fi adoptate.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai explicat că modificările legate de examenul de bacalaureat vor putea fi puse în practică doar după ce elevii care intră în clasa a IX-a le iau la cunoștință și au la dispoziție cei patru ani de liceu pentru a se pregăti pentru un astfel de examen.

“Nu se va schimba examenul de Bacalaureat fără sa fi fost parcurs un ciclu întreg”, a declarat Sorin Cimpeanu, la TVR INFO.

ADVERTISEMENT

Cum vor arăta probele pentru promoția 2027

Elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024 vor susține Examenul de bacalaureat cu următoarele probe:

A – probă scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările

Aceasta constă într-o probă unică, prin care se evaluează competențele generale formate pe parcursul ciclului liceal la limba și literatura română, matematică, științe, istoria și geografia României și Europei și științe socio-umane.

B – două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională

Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competență corespunzător Cadrului european comun de referință pentru limbi. Elevii care promovează, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene, la cerere.

C – proba de evaluare a competențelor digitale

Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competență, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. Elevii care promovează, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și la echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene, la cerere.

D – probă scrisă la Limba și literatura maternă – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale

E – probe scrise, facultative, specifice profilului sau specializării, la alegerea candidatului, după cum urmează:

  • pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, din filiera teoretică, o probă scrisă din matematică și informatică cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
  • pentru profilul real, specializarea științele-naturii, din filiera teoretică, o probă scrisă din fizică, chimie și biologie cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
  • pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, o probă scrisă din istorie și științe socio-umane, cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
  • pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică o probă scrisă din limba și literatura română și limba și literatura unei limbi de circulație internațională studiate, cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;
  • pentru filiera profesională, o probă scrisă specifică domeniului de pregătire;
  • pentru filiera vocațională, o probă specifică profilului sau specializării.

Propuneri de modificare exa… by Fanatik.ro

Proba scrisă facultativă nu condiționează promovarea Bacalaureatului

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții învățământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au susținut proba de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și proba de evaluare a competențelor digitale și au obținut cel puțin nivelul „independent”; au susţinut proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun și au obținut cel puțin nota 6, respectiv au susținut probă scrisă la Limba și literatura maternă și au obținut cel puțin nota 6.

Absolvenților care au susținut proba de de evaluare a competențelor lingvistice și proba de evaluare a competențelor digitale li se eliberează certificate care atestă nivelul de competență lingvistică, respectiv nivelul de competență digitală.

Eliberarea acestor certificate nu este condiționată de promovarea probelor scrise și practice.

Proba scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării nu condiționează promovarea examenului de bacalaureat.

ADVERTISEMENT