News

Se schimbă sistemul de Bacalaureat în România! Ce îi așteaptă pe elevi începând cu 2027

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, anunță schimbări în ceea ce privește sistemul de Bacalaureat din România. Oficialul a dezvăluit ce îi așteaptă pe elevi începând cu 2027.
21.05.2022 | 17:38
Se schimba sistemul de Bacalaureat in Romania Ce ii asteapta pe elevi incepand cu 2027
Schimbări importante în privința examenului de Bacalaureat. Ce se va întâmpla din 2027. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Autoritățile din educație anunță modificări importante în anii următori în privința examenului de Bacalaureat.

Schimbări importante în privința examenului de Bacalaureat. Ce se va întâmpla din 2027

Conform spuselor ministrului Sorin Cîmpeanu, cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor avea de a face cu un altfel de sistem.

ADVERTISEMENT

Oficialul spune că acesta e rezultatul consultărilor în Programul ”România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de 4 ani.

Cîmpeanu a spus ce modificări se vor petrece în privința acestui ”altfel de bacalaureat”. El a precizat că va avea loc o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie și o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale.

ADVERTISEMENT

”Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem.

Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare.

ADVERTISEMENT

Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu, conform Ziare.com.

Obiectele acestor modificări legate de Bacalaureat: ”Calitatea şi echitatea în educaţie”

Sorin Cîmpeanu a spus că obiectivele celor care conduc sistemul de învățământ, după implementarea noului sistem, sunt performanţa și echitatea în educaţie.

ADVERTISEMENT

”Proiectul are două obiective majore: unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional.

ADVERTISEMENT

Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată.

Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a adăugat Cîmpeanu.